Zkušenosti s Mercedesem Vaneo: zajímavé MPV s variabilním interiérem

Zkušenosti s Mercedesem Vaneo: zajímavé MPV s variabilním interiérem

Kapitoly článku:


Hurá na okresky

Ježdění po klikatých nebo naopak rovných úsecích silnic všech tříd je opravdovým zážitkem. Automat je zřejmě opravdu inteligentní a přesně rozpozná váš jízdní styl. Tomu podřídí čas změny rychlostních stupňů a můžete se kochat krajinou nebo řezat zatáčky podle libosti. Sériově dodávaný stabilizační systém ESP ale k činnosti jen tak nepřinutíte. Ani jeho zásah signalizovaný rozsvícením žlutého trojúhelníku mezi otáčkoměrem a tachometrem není nijak brutální, pouze se i přes vaši snahu nedá přidat plyn. Vůz sebou nijak neškubne, pouze vás bezpečně převeze přes kritické místo.

Jestliže nejste sebevrah a ctíte přírodní zákony, jízda je zážitkem veskrze pozitivním. Pouze na rozbitých cestách zvolněte, nebo ani velká výška nad hlavou vzadu sedících dětí nebude stačit. Zvukový projev vozu při průjezdu špatnou silnicí hraničí se sebemrskačstvím. Rezonující plasty a rány od předních kol jsou spíše výrobní vadou, než pouze lajdáckým odhlučněním interiéru. Při podrobném prohlédnutí obložení zavazadlového prostoru, kde jsou ve schránkách uloženy prvky povinné výbavy ale nenajdete zdroj těchto pazvuků. Naopak každý díl přesně lícuje a navrch je podlepen jakousi izolační hmotou. Zřejmě někde v dutině dělníci zapomněli půlku vybavení závodu, ve kterém se Vanea montují. Tuto poznámku berte s rezervou, protože Vaneo je desetkrát tišší než třeba letos končící V třída. S jejím nástupcem vás rádi seznámíme.

  Místa je vzadu neuvěřitelně mnoho.

  Paket Pes je určen pro přepravu vašeho domácího miláčka.

Hurá do města?

Otazník v titulku není tiskovou chybou, ale vyjádřením rozpaků nad jediným opravdovým neduhem Vanea. Po městě se budete pohybovat rychle a bezpečně. ABS, protiprokluz nebo brzdový asistent vždy spolehlivě zasáhnou. Po motorové stránce je Vaneo perfektní. Na semaforech rozhodně nebudete za loudu. I subjektivní pocit poskakování vozu na nerovnostech je pouze pocitem. Jediným a to zásadním problémem Vanea ve městě je výhled z vozu směrem vlevo vpřed. I když řidič vyšší než 180 cm najde pohodlný posaz za volantem bez problémů, při jízdě městem, kdy musíte hlídat i například přecházející chodce z levé strany  je jízda utrpením. Výhled směrem přes levý sloupek předního okna je tak špatný, že neustále musíte hlavu naklánět dopředu a zase zpět, abyste nepřehlédli třeba chodce. Zkosený levý sloupek je od horní poloviny neobvykle blízko vaší hlavy a musíte pořád střídavě koukat bočním a předním oknem.  Všechno by vyřešila montáž podélně nastavitelného volantu. Jeho výškové nastavení je v sérii. Vyšší řidiči zatím buďto musí věnovat levé straně vyšší pozornost nebo svou sedačku nastavit na nejnižší místo. Pak je po problému, ale právě vyšší posaz je jedním z důvodů, proč si tento vůz kupec vybere. Zvláště ve městě je přehled o dění před vozidlem velkou výhodou a přeštělováním sedačky se tato ztrácí.

  Paket Cyklista je určen pro převážení kol na dovolenou. 

Hurá za zábavou!

To je ta pravá parketa pro Vaneo. Do detailu propracovaný systém paketů pro zájmové skupiny je plně v souladu s prodejním sloganem – každý den je jiný. Množství kombinací pro využití volného času je tak velké že nemáme tolik prostoru k jejich podrobnému popisu. Pouze v kostce se jedná o pakety pes, surfař, lyžař, cyklista a carry. Ten poslední je zaměřen na přepravu všeho možného. Chcete přivést na chatu malé stromky nebo rovnou kvalitní volně loženou zem. Obrovský přepravní box vám to umožní.

Stojí za ty peníze?

Jednoznačně ano. I přes výtky výše popsané, Mercedes–Benz vyrobil na malém podvozku velký vůz. Nemůžete od něj čekat komfort limuzíny, ale pro mladé rodiny nebo živnostníky je tím pravým.  Se základní cenou 480 tisíc bez DPH se jedná o dostupné kompaktní MPV. MB vozu natolik věří, že k novému dostanete servisní kartu s platností tři roky nebo 100.000 km. Po tuto dobu neplatíte za servis ani korunu. Olej, brzdové destičky, tlumiče, vše v režii MB. Platíte pouze pneu, pohonné hmoty a náplň do ostřikovačů. 

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je německý výrobce automobilů, autobusů, užitkových a nákladních vozů. Patří do skupiny Daimler AG.

Historie sahá až do roku 1886. Poprvé byla značka Mercedes použita na automobilu v roce 1901, jako Mercedes-Benz v roce 1926.

Mercedes-Benz třídy A • Mercedes-Benz třídy C • Mercedes-Benz třídy E • Mercedes-Benz třídy S • Mercedes-Benz CLA • Mercedes-Benz GLC • Mercedes-Benz GLB-SUV

Doporučujeme

Články odjinud