Zápisky z Ameriky (3): kopáním do plynu olej nevyměníš

Zápisky z Ameriky (3): kopáním do plynu olej nevyměníš

Kapitoly článku:


Zajímavé postřehy

Na závěr tohoto, pravděpodobně předposledního dílu, už jen několik noticek, které se do souvislého textu nevešly. V poslední části pak popíšu cestu z Floridy zpět do New Yorku, navigaci po amerických městech a silnicích, americká auta a další drobnosti, které mne ještě napadnou (např. o získávání víz a ospalém imigračním úředníkovi).

Jako v cirkusu

Když policisté někoho zastaví na dálnici nebo stojí u okraje a vybírají pokuty, blikají všemi světly jako vánoční stromeček. Nemají jen jedno, jako u nás, ale skutečně několik světel různých barev na různých místech. Zejména v noci jde o výbornou podívanou.

Z Evropy? Aha…

Mnoho lidí, s nimiž se setkáváme, je překvapeno, jak se uprostřed Ameriky mohou vzít lidé z Evropy. To, že jsme odjinud, poznají okamžitě. Buď podle naší angličtiny nebo podle toho, že něčemu příliš nerozumíme. Když jsem se u KFC ujišťoval, jak funguje bufet, mladík se na mě díval jako na mimozemšťana. Po obligátní otázce „Where are you guys from?“ a naší obligátní odpovědi „Europe, Czech Republic“ (a někdy dodatku „next to Germany“, to když naši maličkou zemi nemohli identifikovat), se mu na tváři rozzářil úsměv – nejsou to mimozemšťané, ale jen evropští turisté. Jeden mladík v obchodě (balil nám jídlo do tašek) se s námi hned dal do řeči a bylo na něm vidět, jak ho zajímá, co tu děláme, proč tu jsme apod. Mimochodem, bylo to na okraji Chicaga v černošské čtvrti, kde jsme působili jako pěst na oko.

Domky na kolech

Daleko častěji než v Evropě zde potkáváme karavany nebo obytné přívěsy. Lidé v kempech stanují méně, běžnější jsou domky na kolech. Zajímavé jsou bezesporu skládací přívěsy, které vypadají jako běžný vozík; v kempu se pak „nafoukne“ a je z něj obytný prostor klidně i pro čtyři lidi. To se to bydlí – a my úmorně večer stavíme a ráno pakujeme stany, karimatky a spacáky. Uf.

K domkům ještě jedna poznámka: Američané si na kolech nevozí jen obytné přívěsy, ale celé domy. Někdy najednou, někdy na více částí. Když jsem byl v Americe poprvé, tehdy to bylo Las Vegas a okolí, viděl jsem dokonce celý vlak převážet domy, mohlo jich být okolo čtyřiceti. Mít mobilní dům je výborná vlastnost – stěhuje se s vámi, když vás přestane bavit bydlet na východě a chcete třeba na západ. Nebo když dostanete jinde lepší práci.

Dole je vlhko…

Na to, že projíždíme vnitrozemím s poměrně nízkou polohou (Tennessee či Kentucky je na úrovni Tuniska) je zde překvapivě vlhké klima, žádné pouště nebo stepi jako na západě Ameriky (Nevada, Arizona) se nekonají. všude jsou lesy či travnaté planiny. Zkrátka vypadá to zde jako u nás, ne jako ve Španělsku nebo na severu Afriky; Florida je někde na úrovni jihu Maroka.

Hledejte nápis Food

Dlouho jsme si zvykali na americké jídlo. Pokud se nechcete živit americkými fastfoody, kterých je tu mimochodem požehnaně (dobré jsou KFC, Wendy’s či Taco Bell), musíte nakupovat v nákupních centrech. Hledejte ty, které mají na sobě napsáno Food nebo Grocery; řetězce typu Wallmart nebo K-Mart jsou plné oblečení a dalších věcí, jídla je tam ale poskrovnu; na druhou stranu je zde velmi levné pití, dva litry za nějakých šedesát či sedmdesát centů.

Dobré jsou také instantní nudle za pětadvacet – na večeři to bohatě postačí. Chcete-li ale něco více, musíte do již zmíněných specializovaných obchodů. Mají dost ovoce i zeleniny, obojí je ale na naše poměry drahé. Pečivo připomíná spíše vánočky, je většinou bílé a sladké. Lze tu ale najít i německý i či italský chléb, který evropské pečivo připomíná daleko více. Zkrátka není nutné přežívat na fastfoodech či jíst v drahých restauracích, kterých je stejně podél silnic poskrovnu.

Doporučujeme

Články odjinud