Zápisky z Ameriky (3): kopáním do plynu olej nevyměníš

Zápisky z Ameriky (3): kopáním do plynu olej nevyměníš

Kapitoly článku:


Cesta na Floridu

Přejet autem z Chicaga na Floridu, konkrétně do Orlanda, kde je snad nejvíce zábavních parků v Americe, je docela fuška. Cestu dlouhou nějakých 1200 mil, tedy necelé dva tisíce kilometrů, jsme chtěli zvládnout za dva dny, na každý den tedy připadalo šest set mil. Abychom mohli jet co nejdéle, nespali jsme v kempech, ale v hotelech. Sehnat levný hotel na cestě není velký problém, na hranicích států bývají speciální centra pro návštěvníky (Visitors Center), kde najdete mapu státu, do něhož vjíždíte, informace o atrakcích a také speciální sešity s kupony na slevy do různých hotelů při cestě.

 -- Počasí se na Floridě mění velmi rychle 

První den, kdy jsme se stavili v Mammoth Caves, největším jeskynním systému na světě s 360 mil dlouhým propletencem, jsme přespali v King’s Lodge. Kupon dával slevu deset dolarů na pokoj pro čtyři lidi (dvě full beds), se snídaní jsme platili čtyřicet dolarů bez daně (ta činila 6,60 dolaru) – zatím to bylo nejlevnější ubytování. Na pokoji byla oproti řetězci Motel 6 lednička a mikrovlnka, klimatizace je zde samozřejmostí snad v každém hotelu.

 -- Když začne bouřka, stojí to zato 

Kupony na slevu jsou vůbec úžasná věc. Za první se ze sešitu dozvíte, kde jsou hotely či kempy (ne že by nám je GPS nemohla najít, databázi má hodně velkou, ale zde se nedozvíte ceny za nocleh a další podrobnosti), a kolik stojí. Kromě toho dostanete klidně až čtvrtinovou cenu. Zastavit se v těchto centrech se zcela jistě vyplatí. Navíc se můžete zeptat ochotných pracovníků defacto na cokoliv: na cestu, atrakce apod. Rádi pomohou. Ukazatele k centru jsou vždy v dostatečném předstihu na silnici, takže je najdete bez problému.

 -- Daytona Beach - po pláži se jezdí autem. Je rovná a tvrdá jako silnice 

Další den, kdy nás znovu čekalo necelých šest set mil, jsme rezervovali pokoj v Motelu 6 blízko Orlanda, tentokrát za výbornou cenu 25,99 dolaru; šlo o speciální „internet rate“, oproti běžné ceně byla sleva čtyři dolary. I základní cena je hodně nízká. V Orlandu, kde je přehršel zábavních parků, panuje totiž silná konkurence – což je samozřejmě ve prospěch zákazníka. Když jsem porovnával ceny za levné hotely ve Státech, vycházelo mi Orlando prakticky nejlépe. Za čtyři noci jsme zde zaplatili jako za jednu v New Yorku (přitom se srovnatelným komfortem). Jen pokoj byl o něco těsnější.

  -- Chicago z ptačí perspektivy. V dálce se pne do výšky mrakodrap Sears Tower 

Silnice, po kterých jsme na Floridu jeli, byly o dost lepší než ty v Pensylvánii nebo Michiganu – žádné betony, ale poctivý hladký asfalt. V Illionis, Indianě a Kentucky byl limit bohužel jen 65 mph, v Tennessee nám náladu zvedla sedmdesátka, v Georgii bylo bohužel zase jen 65 mph. Florida pak má opět sedmdesátku. Většina dálnic byla tříproudých, takže kamiony nejsou problém. Navíc jedou stejně rychle jako osobní auta, takže doprava je naprosto plynulá – nejpomalejší auta dodržují limit, nejrychlejší pak jedou rychlostí cca o deset mil vyšší.

 -- V Chicagu jezdí nadzemní metro - příjemné svezení 

Žádné předjíždění, jedete stále ve svém pruhu, ostatní auta vás míjí zprava i zleva – výborná vlastnost amerických dálnic. Nikdo nebliká, nehouká, nikdo není nervózní. Ve velkých městech (Atlanta) se navíc dálnice „ztrojnásobila“ – v každém směru bylo k dispozici pět až sedm pruhů. Američané dělají vše proto, aby se netvořily zácpy.

Florida = jeden velký zábavní park

Možností, jak trávit dovolenou na Floridě, je mnoho. Okolí Orlanda je jeden velký zábavní park, kde se soustředí např. Disney World, obrovské město pro děti, které má celkem pět částí. Disneyho jsme z logických důvodů vynechali, navíc nám kamarád prozradil, že skutečně není o co stát. První den jsme tak věnovali návštěvě Universal Studios, filmovým atrakcím jako Terminátor 2 (3D film + akce na pódiu, docela zábava), Shrek 4D, výborná podívaná doplněná pohyby křesel, deštěm, větrem, světelnými efekty a lechtáním pavouků na nohou, zemětřesení v metru a tornádo (opravu velmi reálné), či jízda do budoucnosti. Připravte se ale na dlouhé fronty, kvůli nimž za celý den nestihnete vše – jen na Shreka jsme stáli více než hodinu a půl. Proto se vyplatí koupit si Express lístek, s nímž čekáte u atrakcí max. 15 minut.

   
Kennedy Space Center aneb historie americké
kosmonautiky. -- Starý znamý Shrek

Druhý den jsme se „zastavili“ v Sea World, velkém vodním světě s delfíny, kosatkami, tuleni, mroži, tučňáky či žraloky. Jde o jakýsi zoo zábavní park doplněný show s delfíny apod. Nechybí ani obrovská horská dráha, kterou jsem zkusil třikrát po sobě. Následující den jsme pokračovali v Kennedy Space Center, kde shlédnete dva IMAX filmy, podíváte se na startovací rampy a dostanete se na pár desítek metrů k obrovskému hranatému hangáru, v němž se kompletují rakety. Uvidíte rovněž Saturn V, největší americkou nosnou raketu a loď Apollo včetně lunárního modulu. Atrakce, kterou nesmíte minout. Jsou zde samozřejmě i další jako Bush Garden, Water Mania, různá zoo apod. Abyste to ale vše stihli, potřebujete tak 14 dní pouze na Floridě. Tyto celodenní atrakce stojí cca 50 dolarů na osobu a den.

Doporučujeme

Články odjinud