67
Fotogalerie

Test Volvo C70 D5: švédský univerzál

Kapitoly článku:


Na vlastní kůži

Bílá kůže, matný hliník, imitace kořenového dřeva, nádhera a komfort. To je nové Volvo C70. Po otevření dveří se Volvo ihned chlubí hliníkovou lištou. Elektricky nastavitelná přední sedadla jsou vybavena pamětí pro více uživatelů.

Palubní deska je tvořena masivním měkčeným plastovým horním dílem, spodní díl je z tvrdšího světlého plastu a příjemně kontrastuje s horním dílem. Středový panel je tak jako u všech ostatních nových modelů Volvo tvořen vzdušně umístěným samostatným panelem skrývajícím pod sebou přihrádku na drobnosti. Ostatně přihrádek je Volvu tolik, že byste mohli být potulnými žebráky, abyste je naplno využili jako úložiště vyžebraných mincí.

volvo_c70_2/P1660624.JPG volvo_c70_2/P1660631.JPG volvo_c70_2/P1660643.JPG

Přístrojový štít byl popsán již tolikrát, že se netřeba opakovat, je shodný s ostatními auty od Volva, které se tím staví vedle dalších unifikujících automobilek. Tříramenný sportovní volant nese ovládací prvky audiosoustavy a handsfree, je navíc obšit jemnou kůží se zdrsnělým povrchem a hliníková lišta v jeho horní části. Ještě jednou musím vyzdvihnout luxusní plasty, kterými dnes Volvo vysoce přebíjí své prémiové konkurenty BMW, Mercedes-Benz, Alfa Romeo, ale i Saab.

volvo_c70_2/P1660620.JPG volvo_c70_2/P1660599.JPG volvo_c70_2/P1660595.JPG

Pohodlná přední sedadla přesvědčují o tom, že ergonomie mnoha současným automobilkám nic neříká. Teprve ve srovnání se sedadly automobilek Volvo nebo saab pochopíte, v čem jsou sedadla vašeho současného automobilu špatná – když po hodině vylezete z auta, bolí vás záda. Mě ve Volvu nebolela ani jednou a to s tím mívám problémy.

volvo_c70_2/P1660610.JPG volvo_c70_2/P1660614.JPG

Nutností jsou rozměrné přední dveře, které sice umožňují luxusní přístup dopředu a přijatelný i pro cestujícíc na zadních sedadlech, ale znesnadňují na úzkých českých parkovištích otevírání dveří a vystupování z vozu. Dveře mají v rámci snahy o co nejpřijatelnější komfort velkou setrvačnost mezi jednotlivými aretačními body a co to znamená při vystupování na českých sídlištích? Že chtě nechtě silou setrvačnosti mezi aretacemi narazíte na bok vozidla vedle vás a odřete sebe nebo jeho dveře. Je to maličkost, ale nepotěší.

volvo_c70_2/P1660544.JPG volvo_c70_2/P1660550.JPG volvo_c70_2/P1660590.JPG

Na zadních sedadlech je tolik místa, kolik si ho uděláte. Nebudu vás houpat, dvoumetrový dlouhán se tam opravdu nevejde ani při stažené střeše, ale když před sebe posadíte spolujezdce s oběma amputovanými končetinami, budete se vzadu cítit pohodlně. K dispozici máte vícero úložných kapes a také výklopnou středovou přihrádku. Nepočítejte s tím, že byste vzadu seděli tři, protože prostor uprostřed zabírá tunel táhnoucí se od palubní desky. A na něm jako satisfakci za chybějící třetí místo a středovou loketní opěrku získáte bonus v podobě držáků na nápoje.

 volvo_c70_2/P1660475.JPGvolvo_c70_2/P1660477.JPG volvo_c70_2/P1660486.JPG volvo_c70_2/P1660490.JPG

Zavazadlový prostor má základní objem 200 litrů, ale pokud se vzdáte možnosti stahovat střechu a uvolníte si prostor určený právě pro pevnou skládací střechu, získáte enormně dobře přístupných 404 litrů objemu. A řečeno reklamštinou, to už stojí za cestování na konec světa, i kdyby tam vládl věčný mráz.

Jak je to vlastně s oním slavným zavazadelníkem? Při natažené střeše se dostupných právě 404 litrů, ale chystáte-li se jí stáhnout, musíte sklopit plastovou vanu oddělující střechu od zavazadel. Do zavazadlového prostoru se pak dostanete jen úzkou a nepraktickou škvírou, ale stačí minuta a s nataženou střechou vyskládáte vše pohodlně a bez zbytečných emocí.

O univerzálnosti césedmdesátky svědčí i detail u kabrioletu nevídaný – je jím přepážka mezi zavazadlovým prostorem a kabinou pro cestující, kudy lze protáhnout vak s lyžemi. A to opět svědčí pro zimní používání nádherného Volva.

Varianta 1: Jste samotář

Kupte si Volvo C70 a pochopíte, proč se vyplatí jezdit sám v autě. Každou dostanete... To se vezme jedna césedmdesátka, stáhne se střecha a v deset večer se vyrazí do vyhlášené pražské diskotéky. Chce to odvahu a ochranku na vaší straně, abyste vůz opustili se staženou střechou. Pak už jen lovíte, ukážete na svůj vůz a následně se slečny zeptáte, jestli jedete k ní nebo k sobě. To je donjuanství 21. století a zásadní zbraní dnes bohužel není ani poesie, ani galantnost, ale čistě elegantní auto a skelný pohled slečny okouzlené vaším údajným bankovním kontem. Že to tak nefunguje? Ale jděte...

Jezdíte-li v césedmdesátce sami, užijete si ji dosytosti. V zavazadlovém prostoru je místa dost a co se vám nevejde do něho, uvezou zadní sedadla.

volvo_c70_2/P1660667.JPG volvo_c70_2/P1660672.JPG volvo_c70_2/P1660677.JPG

Varianta 2: Vozíte rodinu

Chcete-li C70 jako rodinný automobil, měli byste si pořídit handicapovanou rodinu. V současné době totiž na českém trhu neexistuje plnohodnotný pětisedadlový kabriolet a Volvo C70 je skutečně jen 2+2, i když to není tak extrémní jako v případě menších trpaslíků Nissan Micra CC nebo Mitsubishi Colt CZC. Vpředu je místa dost, ale vzadu se ho nedostává, pokud zrovna nemáte pětileté děti. Pokud vezmeme v potaz globální pohled, pak pro čínskou rodinu se jedná o luxusní velkoprostorový vůz...

Posadíte-li si vedle sebe manželku, rozlučte se s loveckými choutkami, na kabriolet s manželkou milenku nesbalíte. Posadí-li se tam tchýně, z obdivu se pohledy ctitelek změní na výsměch. Život někdy dokáže být krutý.

Ale pozor, má to určitou výhodu – chcete-li se tchýni pomstít, donuťte ji usadit se v zadním sedadle, kde bude beznadějně sevřena ze všech stran. Nezapomeňte stáhnout okna rozjeďte se na zcela nepředpisovou rychlost. Jindy přespříliš hovorná tchýně bude umlčena náporem vzduchu a bude vás proklínat až do prvního rozvodového stání, který následně vynutí u své dcery.

Skutečně na zadních sedadlech si moc větrného komfortu neužijete a už při stotřicítce je problém se vůbec nadechnout. Jiné je to vpředu – tam si můžete užívat do stošedesáti a nic nepoznáte. Jak skvělé, nemyslíte? Chcete-li v chladnějších zářijových dnech nadále vychutnávat podzimní paprsky, nezbývá než vytáhnout boční prosklení, se kterým na vás bude foukat daleko méně studeného severáku.

volvo_c70_2/P1660657.JPG volvo_c70_2/P1660659.JPG volvo_c70_2/P1660682.JPG

Varianta 3: Vozíte milenku

Kabriolet je pro milenku jako náplast za ilegalitu vašeho vztahu naprosto skvělý. Manželka je sice legální partnerkou, ale do práce ji ráno vozíte nevyspalou běžným potahem s turbodieselem pod kapotou. Zato s milenkou se kocháte krásami vzdálených krajů a cizích zemí, samozřejmě tak, aby vás drbny ve vašem okolí neprozradily.

Zrovna, když toto píšu, nad naším domem se vznáší horkovzdušný balón a podobný pocit si užijete i v kabrioletu s milenkou, budete-li se zcela řítit úzkými okreskami za podzimním sluníčkem...

Varianta 4: Vozíte milenky

Chcete-li vozit ve svém Volvu C70 milenky, chce to mít globální rozhled a stejně velký rozsah zájmů. C70 je jako stvořená pro globální milovníky. Vedle sebe si posadíte takřka dvoumetrovou africkou gazelu (myslím tím bujnou Afričanku, nikoliv zvíře), poněvadž zde bude mít sdostatek místa. Zadní sedadla pak vyhradíte pro vaše asijské kamarádky o vzrůstu okolo 150 cm. Asiatky oněmí pod náporem vzduchu a černoška vedle vás bude báječným doplňkem nejjemnější světlounké kůže v interiéru. C´est la vie....

Volvo

Volvo je švédský výrobce osobních a nákladních automobilů, autobusů a stavebních strojů. Vznikl v roce 1915, od 1944 používá současný název.

V roce 1999 Volvo prodalo svoji divizi osobních automobilů Fordu. Ten ji v roce 2010 postoupil čínské společnosti Geely Automobile.

Volvo S90 • Volvo S60 • Volvo V60 • Volvo XC90 • Volvo XC60 • Volvo XC40

Doporučujeme

Články odjinud