80
Fotogalerie

Test Nissan Note 1,5 dCi Tekna: komfort v kompaktním balení

Kapitoly článku:


Na první pohled

Rozměrné, výrazně skloněné čelní sklo přechází v podobném úhlu do krátké kapoty a sestupuje k široké masce chladiče, do níž se zakusují členité sdružené svítilny. I přes jejich rozměry se v každém z nich našlo místo jen pro jedinou parabolu společnou pro parkovací, potkávací i dálková světla, nicméně jejich účinek je slušný, přesto již v dnešní době pouze průměrný.

IMG_2472.JPGIMG_2473.JPGIMG_2474.JPG
IMG_2484.JPGIMG_2485.JPGIMG_2482.JPG
Nissan Note přináší motivy známé z jiných vozů značky

Zdroje denního svícení jsou vestavěny v předních mlhovkách, ovšem jsou umístěny příliš nízko a zejména v náročných zimních podmínkách jejich účinek dále rapidně klesá s rostoucím znečištěním. Boky nesou rozsáhlé prosklené plochy, výhled řidiče šikmo vpřed je i díky malým trojúhelníkovým okénkům v patách sloupků A velmi dobrý.

IMG_2488.JPGIMG_2490.JPGIMG_2491.JPGIMG_2496.JPGIMG_2497.JPGIMG_2498.JPG
Přední světlomety mají společné paraboly pro potkávací i dálková světla

Boky karoserie zdobí změť nepříliš konkrétně působících prolisů v podobném stylu, který nyní posouvá dále třeba studie Nissan Sport Sedan z letošního autosalonu v Detroitu. Linie procházející klikami zadních dveří mizí ve výrazných výběžcích zadních svítilen, v nichž najdeme „obyčejné“ žárovky, přičemž sady LED jsou použity pouze pro brzdová světla.

Nastupujeme

Pohodlný přístup k výše usazeným sedadlům je zajištěn čtveřicí rozměrných dveří, přičemž pár těch zadních se otevírá v takřka neuvěřitelném úhlu blízkém 90 stupňům. Kvalita použitých materiálů i úroveň jejich zpracování jsou z hlediska evropského zákazníka hledajícího moderní automobil nižší třídy na velmi dobré úrovni, je ale třeba připravit se na klasické, poněkud obyčejně působící plochy černých plastů.

IMG_2423.JPGIMG_2424.JPGIMG_2425.JPG
Zadní dveře lze otevřít bezmála do pravého úhlu

Ty v tomto případě rozbíjí alespoň matově stříbřité doplňky na dveřích, volantu, středové konzole a v rámečcích kulatých ventilačních otvorů v palubní desce. Svůj podíl na přívětivém působení interiéru Nissanu Note má polokožené čalounění, přičemž použitá syntetická kůže svojí kvalitou nijak nepřevyšuje kategorii automobilu. Přední sedadla však mají dostatečně dlouhé sedáky i opěráky s přiměřeným bočním vedením, jež umožňují překvapivě komfortní cestování i na dálnicích a při přesunech na delší vzdálenosti.

IMG_2426.JPGIMG_2427.JPGIMG_2428.JPGIMG_2429.JPGIMG_2430.JPGIMG_2431.JPG
Nabídka prostoru i kvalita zpracování jsou na velmi dobré úrovni

Dostatek místa je také na sedadlech zadních, samozřejmě spíše jen pro dva cestující. Na snímcích jsou přední sedadla nastavena pro postavy vysoké kolem 185 cm, přesto vzadu zůstává dost místa pro kolena. Na palubě Nissanu Note najdeme i dostatek míst pro odkládání drobností, a to nejen ve všech dveřích, ale také ve spodní části středové konzole a před spolujezdcem, kde najdeme dvoudílnou schránku s protiběžně se otevírajícími dvířky.

Variabilní prostor pro zavazadla

Asymetricky dělené opěráky zadních sedadel lze sklápět na jednodílnou lavici do úrovně vyšší polohy příčky zvýšené polohy, jež pak sahá až k nákladové hraně. To výrazně usnadňuje manipulaci i s většími či těžšími zavazadly, přičemž pod podlahou zůstává objemný prostor pro drobnější předměty.

IMG_2462.JPGIMG_2463.JPGIMG_2464.JPGIMG_2465.JPGIMG_2466.JPGIMG_2467.JPG
Podlahu lze přestavovat ve dvou úrovních

Pouze v nejvyšší výbavě Tekna lze jednodílnou zadní lavici také posouvat v podélných kolejnicích, což umožňuje upravovat poměr mezi prostorem pro cestující vzadu a místem pro zavazadla, sklon opěráků však zůstává vždy konstantní. Ačkoli jsou na hranách opěráků připraveny postranní plastové vodiče, bezpečnostní pásy krajních sedadel se vám v praxi při manipulaci s opěráky budou stále plést pod ruce.

IMG_2468.JPGIMG_2470.JPGIMG_2471.JPG
Zadní lavici je možno podélně posouvat

Výklopná záď se otevírá vysoko i pro Evropana obvyklého vzrůstu a vstupní otvor nijak výrazně neomezuje přístup k prostoru pro zavazadla. Podběhy zadních kol vstupují do prostoru poměrně výrazně a vzniklé schránky za nimi příliš efektivně využity nejsou, nicméně zavazadlový prostor Nissanu Note druhé generace překonává některé své přímé konkurenty nejen svým objemem, ale i využitelností.

Nissan

Historie japonského Nissanu sahá do roku 1911. Jeho automobily se však až do 1982–1984, kdy nastalo přejmenování, nazývaly Datsun.

Nissan v roce 1989 vytvořil samostatnou luxusní značku Infiniti. V roce 1999 uzavřel partnerství s Renaultem.

Nissan Micra • Nissan Leaf •​ Nissan Qashqai •​ Nissan X-Trail •​ Nissan Juke •​ Nissan Navara •​ Nissan 370Z •​ Nissan Ariya •​ Nissan GT-R

Doporučujeme

Články odjinud