80
Fotogalerie

Test: Citroën Jumper - autobus pro devět včetně řidiče

Kapitoly článku:


Na silnici

Je třeba znovu připomenout, že Citroën Jumper je v první řadě dodávkou. Právě proto ale možná příjemně překvapí, že jízdní vlastnosti nejsou vůbec špatné. Přední, poháněná náprava spočívající na klasických závěsech McPherson se spodními trojúhelníkovými rameny poskytuje v kombinaci s posilovačem řízení s degresivním účinkem spolehlivý kontakt s vozovkou.

P1080223.JPGP1080224.JPGP1080225.JPG
Za třetí řadou sedadel se nachází ještě ohromný prostor pro zavazadla

Kola zadní tuhé nápravy pérované dlouhými listovými pružinami ani při nízkém zatížení příliš nedoskakují, Jumper Kombi je zkrátka pro potřeby osobní přepravy přizpůsoben skvěle. Stranou naší pozornosti nemůže zůstat ani dodatečné a skutečně účinné odhlučnění útrob karoserie, jež z Jumperu kombi dělá opravdu pohodlný minibus schopný v komfortním prostředí přepravovat posádku i na delší vzdálenosti.

Akusticky rušivým elementem se může stát vytočený motor, ale při rozumné jízdě ustálenou rychlostí vyniknou přednosti vhodně odstupňované a snadno řazené šestistupňové převodovky. Její převody odpovídají charakteristice pohonné jednotky vynikající svým účinkem zvláště v oblasti středních otáček, takže při rychlosti 130 km/h na šestku „točí“ slušných 3 000 ot./min.

P1080209.JPGP1080210.JPGP1080211.JPG
Vznětový motor 2,2 HDi z Jumperu žádnou "raketu" neudělá

Výhled z vozu řidiči krom rozměrného čelního skla usnadňují především velká zpětná zrcátka. V jejich tělesech se nacházejí dva páry individuálně, elektricky stavitelných zrcadel, z nichž ta spodní odrážejí polohu zadních kol, takže s Jumperem Kombi pohodlně a s přehledem zaparkujete i velmi těsně k chodníku.

Díky enormnímu rejdu předních kol se pak pohodlně otočíte i ve velmi omezených prostorech. Mezi krajními rejdy se nachází necelé čtyři otáčky volantem.

A vystupujeme

Kdo by si nepřál jezdit alespoň chvíli vlastním autobusem! Ano, je to spíše bonmot, ale za volantem Citroënu Jumper Kombi si uvědomíte, jak pestrá je dnešní nabídka automobilů určených pro přepravu většího počtu osob. Jumper Kombi je ideální volbou pro enormně rozbujelé rodiny, ale také pro firmy, které pravidelně vyžadují relativně komfortní přepravu většího počtu zaměstnanců.

K testu jsme zkoušený vůz přebírali ve chvíli, kdy měl najeto jen něco přes 500 km. Také z tohoto důvodu jsme jej netrápili některými dynamickými měřeními, přehled  o pružném zrychlení či odstupňování převodovky však z tabulek naměřených hodnot přesto získáte.

A spotřeba paliva? Na dálnici při průměru 120 km/h to bylo 9,8 l/100 km, po městě 12,2 l/100 km a při klidné jízdě mimo ně jsme se dostali i pod hranici 9,0 l/100 km.

Komplikace se nám nevyhnuly…

Jízdní zkoušky tohoto vozu probíhaly v extrémně nízkých teplotách přelomu letošního ledna a února, pročež se vám tímto omlouváme, že testovaný Citroën Jumper nebyl při focení vymydlen natolik, jak jste z našich redakčních testů zvyklí. Dieselový Jumper při velké zimě pořádně nehřeje. Zjistili jsme, že i při svižné jízdě na dálnici bude posádka tohoto vozu v teplotách pod 18 °C takříkajíc „klepat kosu“.

A navíc jsme se bohužel dočkali hned dvou situací, v nichž bylo třeba volat asistenční službu Citroënu. Na druhou stranu jsme si ověřili, že i v extrémních situacích, kdy na silnicích „umíral“ jeden diesel za druhým, je asistence Citroënu operativní a solidní, takže jsme v obou případech snadno a rychle došli nápravy.

V obou případech, kdy nad ránem padala teplota pod 20 °C, byla nakonec na vině nesprávně aditivovaná nafta, jež byla i po prohřátí motoru schopna v palivovém systému tuhnout, vyvolat chybu a skrze ochranné systémy elektronického řízení vůz převést do nouzového režimu a vynutit si tím zásah odborníků.

Citroën

Citroën je nejdůležitější francouzská automobilka, součást skupiny Stellantis.

Společnost v roce 1919 založil André-Gustave Citroën. Byla to první automobilka s masovou sériovou výrobou mimo území USA.

Citroën C1 • Citroën C3 • Citroën C3 AircrossCitroën C-Elysée • Citroën C4 Cactus • Citroën C5 Aircross • Citroën Spacetourer • Citroën BerlingoCitroën Jumper

Doporučujeme

Články odjinud