50
Fotogalerie

Test „ameriky“: Dodge Challenger R/T – a o tom to je

Kapitoly článku:


Za necelých 600 000 Kč

Dodge Challenger si můžete u nás pořídit pouze tak, že si jej necháte dovézt z USA, jinde se totiž neprodává, což je samozřejmě další fakt, který tomuto modelu přidá patřičně americké kouzlo. Mnoho Challengerů na našich silnicích nepotkáte. Cena za základní provedení osazené šestiválcem začíná přibližně na 600 000 Kč bez DPH, R/T se pohybuje do 800 000 Kč bez DPH a na vrcholnou verzi už si připravte přibližně jeden milion Kč.

Dodge Challenger je auto s více než čtyřicetiletou historií. Je to legendární model, který ve své současné podobě výborně kombinuje prvotřídní americky sebevědomý design, komfortní svezení, trochu problematické jízdní vlastnosti, pomalou automatickou převodovku a velký osmiválcový motor s patřičnou spotřebou a zvukem, který nenechá v klidu ani mistry pokeru. A o tom ta pravá „amerika“ je. 

Názor z branže

Dodge Challenger můžeme nazvat zcela po právu typickým americkým Muscle car. Je určen pouze pro americký trh, tedy jediný způsob, jak si ho pořídit, je dovoz z USA. Díky specifickému designu je jeho koupě pro většinu zákazníků srdcovou záležitostí. Designéři se u současné třetí generace tohoto vozu nechali silně inspirovat úplně první generací Challengeru, která byla uvedena na trh už v roce 1970.

V současné době je možné vybírat ze tří motorizací. Základní ekonomický motor, který umí jezdit i na E85, je vidlicový šestiválec Chrysler Pentastar s objemem 3,6 litru a výkonem 305 koní. Příznivější spotřeby paliva se dosahuje variabilním časováním ventilů a deaktivací válců při nižší zátěži. Dalším, již legendárním motorem, je 5,7 litrový HEMI V8 o výkonu 372 koní a dodává se do výbavy R/T. Nejsilnějším modelem je SRT8 392 s osmiválcem HEMI o objemu 6,4 litru s výkonem 470 koní. Největší nabídka vozů na českém trhu je s výbavou SRT. Individuálně lze dovézt samozřejmě kombinaci jakékoliv motorizace a výbavy. Cena dovezených vozů v modelu Base začíná zhruba na 590 000 Kč bez DPH, u výbavy R/T na 760 000 Kč bez DPH a u nejvyšší výbavy na 960 000 Kč bez DPH.

Při koupi automobilu z dovozu se určitě vyplatí věnovat pozornost schválení k provozu na českých komunikacích. Při prodeji by prodejce měl zákazníkovi vždy předat český technický průkaz a doklad o provedené technické kontrole vozidla. Potom má zákazník jistotu, že automobil může bez problémů přihlásit a provozovat na českých silnicích. Pro naše zákazníky vždy zajišťujeme kompletní servis dodání vozu, který zahrnuje nejen rezervaci vozu, jeho koupi, důkladnou technickou prohlídku, přepravu do ČR, ale i případnou homologaci, STK a vystavení českého technického průkazu. Při individuálních dovozech v žádném případě nedoporučujeme nechat si dovážet vozy bez této služby. Zákazník by mohl být nemile překvapen komplikacemi, které by mu přihlášení takového vozu mohlo způsobit.
Pavel Havlena, vedoucí prodeje VCARS
vcars_logo_email_web.png

 

Technické údaje: Dodge Challenger R/T

Rok
2011
Počet válců/ventilů na válec
8/2
Zdvihový objem
5 654 cm3
Vrtání • zdvih
99,5 mm • 90,9 mm
Nejvyšší výkon
274 kW (372 koní)
Nejvyšší výkon při otáčkách
5 800 ot/min
Nejvyšší krouticí moment
542 Nm při 4 200 ot/min
Zrychlení z 0 na 100 km/h
6,3 s
Převodovka: způsob řazení • počet stupňů
automatická • 5 stupňů
Objem palivové nádrže
72 l
Prům. spotřeba: město • mimo
14,7 • 10,2 l/100 km
Rozvor náprav
2 946 mm
Rozchod kol: vpředu • vzadu
1 600 mm • 1 602 mm
Rozměry: délka × šířka × výška
5 023 × 1 923 × 1 488 mm

Dodge

Americká automobilka Dodge byla založená v roce 1900 coby dodavatel dílů pro jiné výrobce. Vlastní vozy vyrábí od roku 1915. V roce 1928 se Dodge stal součástí skupiny Chrysler, od roku 2021 je součástí skupiny Stellantis. Známá je samostatná značka nákladních automobilů RAM.

Dodge Charger • Dodge Challenger • Dodge Durango • Dodge Journey

Doporučujeme

Články odjinud