Smart Fortwo: the imagemaker (megatest)

Smart Fortwo: the imagemaker (megatest)

Kapitoly článku:


Malý velký zavazadlový prostor

Unikátní konstrukce smartu si vyžádala také zajímavé řešení zavazadlového prostoru. Motor je uložen nad zadní nápravou, což znemožňuje uložení rezervního kola. Zavazadlový prostor je tak nad motorem, který je od něj oddělen jen plechovou přepážkou a izolací. Přístup do zavazadlového prostoru je řešen rovněž netradičně. Tlačítkem na dálkovém ovládání nebo tlačítkem pod volantem uvolníte zadní okénko, které vyklopíte směrech nahoru. Není zde ale žádný úchyt, takže pokud je špinavé (a to v současném počasí bude), zašpiníte si prsty. Nyní můžete do zavazadlového prostoru vložit batůžek nebo jiné drobnější předměty. Pokud vám otvor nestačí, můžete snadno vyklopit i spodní část dveří.

 

 
Zavazadlový prostor se otvírá nadvakrát --- Kryt zavazadlového prostoru není v základní výbavě

Zavazadlový prostor má objem 150 litrů, což není mnoho, ale vzhledem k velikosti vozu ani málo. Zavazadlový prostor má rovné dno a od prostrou pro posádku není nijak oddělen. Pokud tedy posunete sedačky vpřed, prostor se zvětší. Mezi dne „kufru“ a podlahou pro posádku je ale schodek, takže zavazadlový prostor není možné využít pro rozměrnější předměty, které potřebují „pevnou půdu pod nohama“. Naopak vzniklý prostor mezi dnem zavazadlového prostoru a sedačkami lze využít pro nákupní tašky, batůžky či jiné menší předměty. Toto řešení považuji za poměrně praktické. Pokud posunete sedačku spolujezdce dostatečně kupředu (je na ní možné sedět i v případě, že je zcela vpředu), umístíte za ni poměrně velké množství zavazadel.

  
Díky posuvným sedačkám lze objem zavazadlového prostoru podstatně zvětšit

Sedačka spolujezdce je navíc sklopná, což se hodí tehdy, pokud potřebujete převážet delší předměty. Zadní část je ale kovová, takže nedoporučuji na sklopenou sedačku pokládat cokoliv, co není zajištěno. Převážíte-li více menších věcí, je vhodnější ponechat sedačku nesklopenou a zavazadla umístit na sedák či do místa nohou spolujezdce. Výhodou celého řešení je možnost uložit batůžek do zavazadlového prostoru, aniž byste museli otevírat zadní dveře. Pokud nechcete, aby vám kolemjdoucí okukovali náklad, připlaťte se za kryt; škoda, že toto důležité vybavení není v základu. Po pravé straně zavazadlového prostoru se nachází malá kapsa, kam lze vložit drobnosti, aby nepoletovaly za jízdy.

 Sedačka spolujezdce je sklopná

Místa je dost

Uvnitř vás překvapí nadbytek prostoru pro řidiče a spolujezdce. V tomto ohledu je Fortwo lepší než většina malých vozů. Chybí totiž středový tunel, přístrojová deska má úsporný design a navíc sedíte výše než je běžné – cca o 20 cm. Nastupování do auta tak není problémem, za volant zkrátka nezapadnete, ale pohodlně se usadíte. V autě jsem proti své vůli strávil tři hodiny v zácpě na dálnici, kde jsem ocenil možnost natáhnout si nohy do prostoru spolujezdce a špičkové sedačky. Sedačky se navíc dají posunout natolik dozadu, že si téměř natáhnete nohy. Zkrátka maximální pohodlí v minimálním voze.

 
Obě sedačky jsou posuvné v poměrně velkém rozsahu

Obě sedačky mají skořepinový tvar a integrované hlavové opěrky. Ty sice nelze podélně ani výškově nastavit, jejich umístění a provedení zvýše vaši bezpečnosti. Sedačky mají totiž kompletně kovovou zadní část, takže vaše záda a hlava jsou chráněna proti nárazu zezadu. Oproti běžnému autu vás totiž nechrání druhá řada sedadel. Plná kovová konstrukce má navíc tu výhodu, že se sedačky nemohou prosedět, takže opěradlo má stále stejný optimální tvar. Nechybí ani dobré boční vedení, takže sezení ve smartu je skutečně radost; takové pohodlí mi dosud nabídl jen málokterý vůz. Navíc díky vyšší konstrukci a možnosti posouvat sedačku hodně dozadu si za volant docela dobře sednou i dvoumetroví chlapíci.

   
Sedačky mají integrované opěrky hlavy a skořepinovou konstrukci

Smart

Smart je německý výrobce malých automobilů. Myšlenka na tak malý vůz vznikla koncem osmdesátých let v hlavě šéfa Swatch, který se v roce 1994 spojil se značkou Mercedes-Benz a o čtyři roky později bylo na světě první auto.

Smart fortwo • Smart fortwo kabrio •​ Smart forfour

Doporučujeme

Články odjinud