Škoda Superb, nebo Octavia? (srovnávací test)

Škoda Superb, nebo Octavia? (srovnávací test)

Kapitoly článku:


Palubka v Superbu nezapře svou podobnost se starou Octavií a Passatem, působí poněkud postarším dojmem, nicméně zdá se mi „luxusnější“; možná za to může dvoubarevné provedení. V Octavii je palubní deska mohutnější, výrazná je především široká středová konzola, která trochu ubírá místo pro nohy. Palubní přístroje jsou přehlednější v Octavii, ten má také standardně lepší displej palubního počítače – za příplatek lze do obou vozů pořídit Maxi-DOT. Moderněji vypadající jsou v Octavii rádia, za jejich design se určitě nemusíte stydět. Naopak standardní rádia v Superbu vypadají docela archaicky a celkový vzhled konzoly trochu kazí. Když si ale pořídíte navigaci, není co řešit – zde jen podotýkám, že Octavia má jinou a také levnější navigaci než Superb. Do Superbu pak lze navíc koupit levnější textový model SatCompass.

 

  
Palubní desky v Octavii a Superbu

*** Interiér a jeho provedení: Octavia (těsně)

Volant má lepší Octavia – má totiž tlustší věnec a celkově působí moderněji. Oba vozy mohou mít ovládání rádia a telefonu na volantu, Superb má výhodou rovněž v možnosti ovládání tempomatu na volantu (stará Octavia to uměla také). Celkově jsem se v Octavii cítil poněkud stísněně (ale bezpečně), auto mne jakoby více obklopovalo. Loketní opěrka je de facto stejná, řadicí páku má lepší Octavia, i když hlavice nemusela být tak tlustá. Řazení je přesné a snadné v obou vozech, stejně jako ergonomie ovládání. Pokud vám záleží na odkládacích prostorech a kapsách, bude vám více vyhovovat Octavia, má jich totiž požehnaně, jsou doslova všude. U Superbu se předpokládá, že manažer s sebou netahá kvanta pet lahví.

 
Volanty v Octavii a Superbu

 
Řadící páky v Octavii a Superbu

*** Pohodlí: Superb
*** Odkládací prostory: Octavia

Na dovolenou

Vnitřní prostor má tedy jednoznačně větší Superb, alespoň v podélném směru. Co se však týče prostoru za zadními sedadly, je na tom lépe Octavia, a to podstatně. Ne že by Superb neměl dostatečný objem zavazadlového prostoru, 462 l není málo, ovšem pokud přijde na to umístit do kufru třeba krabici s monitorem, už nastává problém. Alespoň že má Superb nově sklopná sedadla, tím se využitelnost zavazadelníku výrazně zlepšila, lze naložit delší předměty, případně je do zavazadlového prostoru protlačit z místa zadních sedadel.

To Octavia s karoserií liftback žádný takový problém řešit nemusí, vzadu se nachází doslova jeskyně. Nevýhodou je výrazný schod po sklopení opěradel (sedáky jsou pevné), a to dokonce i u kombi, které sedáky pevné nemá. Z předchozího jasně vyplývá, že Octavia je lepším autem pro rodinu, případně pro firmu, která často něco převáží. Naopak Superb je typickým autem pro „kravatáře“.

  

  

 
Zavazadlový prostor Octavia vs. Superb

*** Zavazadlový prostor: Octavia

Vzhled…

Srovnání vzhledu je záležitostí nesmírně subjektivní, takže se k tomu vyjádřím jen krátce. Pokud si obě auta postavíte vedle sebe z profilu, vyniknou dlouhé převisy a malý rozvor Octavie, a naopak dlouhý rozvor a krátké převisy Superbu. Oba vozy mají zkrátka jinou koncepci, Superb je orientován na vnitřní prostor, Octavia na velikost zavazadlového prostoru. Vynikne také méně mohutná příď a záď Superbu a více se zvažující linie zadního skla. Celkově se mi zdá Superb z profilu vyváženější a reprezentativnější, Octavia zase působí dynamičtěji. Dále se nemá smysl rozepisovat, vlastní názor si uděláte z obrázků. Jen dodám, že u Octavie jsem si dlouho zvykal na rozměrné mlhovky; ty má Superb integrované (podobně jako stará Oktávka) v hlavních světlometech.

  
Octavia vs. Superb zepředu; Superb vs. Octavia zezadu

  
Srovnání ze třech úhlů, nahoře vždy Octavia; další obrázky exteriéru najdete ve fotogalerii

*** Design: nerozhodně (každému co jeho jest)

Škoda Octavia

Škoda Octavia je nejprodávanější automobil v ČR a současně nejprodávanější model značky Škoda. V roce 2020 byla uvedena na trh Octavia IV – čtvrtá generace novodobé Octavie, tentokrát se čtyřmi variantami pohonů: spalovací motor, mild-hybrid, plug-in hybrid a stlačený zemní plyn.

Ceny a výbava • První jízda Škody Octavia RS iV • Škoda Octavia Scout • Hybridní modely • Škoda Octavia RS • Test Škoda Octavia 2.0 TDI Evo

Doporučujeme

Články odjinud