Rozum vs. cit: jak kupovat auto, abych ho později co nejvýhodněji prodal?

Rozum vs. cit: jak kupovat auto, abych ho později co nejvýhodněji prodal?

Kapitoly článku:


Navigaci? To raději tempomat…

U dalších prvků výbavy už se vyplatí zvažovat. Investicí, kterou nemůžeme doporučit, je třeba navigace. Ty pevné, instalované už z továrny, auto dost prodražují, jsou častým cílem zlodějů a při následném prodeji cenu auta nijak zvlášť nezvýší.

Mnohem víc se dnes vyplatí sáhnout po přenosné navigaci, která pak funguje i v terénu, nebo po té v mobilním telefonu. Naopak hodně klesly ceny parkovacích senzorů nebo tempomatů a omezovačů rychlosti – tady už příplatek v řádu několika tisícovek doporučit určitě můžeme.

Třeba i menší vozy, které si hrají na „manažerské cestovatele“, nabízejí hlídače tempa už v základu. Příklad? Renault Fluence a jeho tempomat v kombinaci s omezovačem rychlosti už v první ze čtyř výbav, zvané Confort, za 274 900 korun.

Barva: stříbrná už není hit

Nejžádanějšími barvami u nových aut jsou podle registrací Svazu dovozců automobilů šedá a červená, následované bílou, modrou a černou. Móda se logicky promítá i do následných prodejů ojetin – ani v bazarech už se dneska na kdysi suverénně nejoblíbenější stříbrnou metalízu kupci tak neptají. Přesto právě s ní nabízí k prodeji auta nejvíc lidí. Výhodu ale mají ti nestříbrní.

„Barvami roku u ojetých aut loni byla šedá a modrá metalíza, následované základní pastelovou červenou. Nejméně oblíbená byla hnědá a nejvíce klesl zájem o vínovou,“ srovnává Daniel Harant z AAA Auto.

Trochu jiná situace panuje u terénních vozů – tam vede žebříček černá, nejméně oblíbená z těch jinak populárních je u SUV bílá. Při představě jízdy v blátě žádný div. Hlavní rozhodnutí, které v případě barvy stojí peníze, je rozštípnout, zda si vybrat metalický, případně takzvaný perleťový lak.

Všechna s metalízou vás přijdou na větší peníze – a jde o pětimístné částky. Samozřejmě i při opravách stojí metalíza víc než pastelová barva.

Zdroj: peníze.cz
 

Doporučujeme

Články odjinud