Renault: prodloužený Scénic a nadupaný Mégane Sport

Renault: prodloužený Scénic a nadupaný Mégane Sport

Kapitoly článku:


Renault s Méganem Sport představuje rychlost a potěšení z řízení sportovního auta při zachování komfortu a elegance civilního vozu. Ačkoli koncepčně nepřináší verze Sport nic nového, stává se dalším členem v rodině třídveřových a pětidveřových hatchbacků Mégane. Tento vůz byl inspirován modely Clio Sport a Clio V6, které reprezentují adrenalinem propocené chvilky v kokpitu "rodinného" auta. Renault tak reaguje na fakt, že v roce 2002 bylo v západní Evropě registrováno okolo 30 000 sportovních hatchbacků s výkonem přes 190 koní. Ať už se jednalo o upravené Golfy, Astry, Civicy, Focusy a další, tyto vozy na trhu místo rozhodně mají a poptávka po nich spíše stoupá.

   

 

Co může Renault nabídnout? Mégane Sport přichází s tvrdším podvozkem, 18palcovými koly, 6stupňovou sportovní převodovkou, vylepšenou brzdovou soustavou, speciálně naprogramovaným ESP systémem a dalšími technickými vylepšeními. Zevnějšek je charakterizován zejména mohutnými spiolery, dvojitým výfukem, speciálními kruhovými mlhovkami a xenonovými reflektory, uvnitř najde řidič samozřejmě potřebnou oporu v anatomických sedačkách, ve kterých je hýčkán nejrůznějšími sportovními prvky jako například hlinikovými pedály a sportovní přístrojovou deskou.

Srcem tohoto nazlobeného Frantíka je přeplňovaný čtyřválcový dvoulitr s výkonem 165 kW/225 koní a točivým momentem 300 Nm. Devadesát procent jeho hodnoty je k dispozici mezi dvěma a šesti tisicí otáčkami. S tím dokáže Mégane sprintovat na stovku za šest a půl vteřiny. Pevný start na kilometr zvládne za 26,7 sekund. Údaje o maximální rychlosti nebyly zveřejněny, za to průměrnou spotřebu výrobce uvádí hodnotou 8,8 litru/100 km. Renault Mégane Sport bude k dispozici jak v třídveřové, tak pětidveřové verzi.

  

Renault Scénic

Renault Scénic patří k dlouhodobě nejprodávanějším kompaktním MPV. Právem. Rodiny oceňují jeho přívětivý interiér, vstřícné ceny a také možnost výběru ze dvou verzí. Vedle kratšího Scénicu je k dispozici i Grand Scénic se sedmi sedadly. V roce 2020 se začalo spekulovat o ukončení výroby Renaultu Scénic.

Test Renault Scénic

Doporučujeme

Články odjinud