Patříte mezi milovníky pizzy? Pak vás jistě potěší, že si ji můžete připravit i doma. A nemusíte k tomu mít kamennou pec.
Keramický gril Big Green Egg vám totiž kromě grilování, smažení, dušení, uzení či vaření umožní také péct. Díky kamado grilu si tak pochutnáte na pizze s krásně křupavým těstem a dokonale uvařenou omáčkou.
Tři, dva, jedna, teď. Připravte svůj keramický gril
Pizzu, která bude téměř k nerozeznání od té italské, snadno upečete i na kamado grilu. Kamado gril ale musíte předem připravit a naplnit ho dostatečným množstvím dřevěného uhlí těsně nad okraj topeniště. Uhlí snadno a bezpečně zapálíte speciálními podpalovači. Nezapomeňte ale nechat otevřené víko a také dvířka ve spodní části keramické základny. A to přibližně po dobu 20 minut, dokud se uhlí nerozpálí.
Jakmile bude uhlí připravené, zavřete víko, umístěte na něj litinový regulátor a nastavte teplotu venkovního grilu Big Green Egg na 300 °C. Přibližně po pěti minutách nainstalujte convEGGtor a na rošt položte pečicí kámen. Jakmile vše nachystáte, zavřete víko kamado grilu a nechte pečicí kámen zahřívat přibližně 15 až 20 minut. Vložení chladných předmětů způsobí prudký pokles teploty keramického grilu. Dvířka a komínek proto můžete lehce otevřít. Nepřekračujte ale doporučenou teplotu.
Na křehkou pizzu nemusíte až do Neapole
Přemýšlíte, jak správně umístit do venkovního grilu convEGGtor, abyste docílili dokonale křupavé pizzy? Existují dokonce dvě možnosti. První a bezpečnější způsob je vložit convEGGtor do grilu nožičkami nahoru. Na něj položíte rošt a pečicí kámen. Kámen bude v této poloze ohříván pouze horkým vzduchem a nikdy se nezahřeje na extrémní teplotu. Pečení pizzy tak trvá sice déle a kůrka nebude tak křehká, ale na pizze si i přesto pochutnáte.
Druhý způsob, který můžete vyzkoušet, je vložit convEGGtor do kamado grilu nožičkami dolů. Pečicí kámen pak položíte přímo na něj. Docílíte tím lepšího tahu a také kontaktního tepla. Kámen rozžhavíte na vyšší teplotu a pizzu budete péct kratší dobu. Odměnou vám pak bude úžasně tenká a křupavá pizza jako z Neapole. Mňam!
Máte správně rozpálený kámen?
Těsně předtím, než budete dávat pizzu na pečicí kámen, posypte ho trochou mouky. Použít můžete i kukuřičnou. Těsto se nebude lepit a vy snadno posoudíte, zda je pečicí kámen dostatečně rozpálený. Pokud mouka nezmění barvu, chvíli počkejte. Mouka musí pomalu hnědnout a rozvíjet svou vůni. V případě, že se mouka spálí, je kámen rozžhavený příliš. Kámen otřete kruhovým pohybem třikrát vlhkou utěrkou. Povrchová teplota kamene se tak sníží o 20 až 25 °C. Pokud je to nutné, postup zopakujte a kámen znovu posypte moukou. Jakmile bude kámen rozpálený tak akorát, můžete se pustit do pečení.
Inspirujte se Itálií
Italové přesně vědí, jak připravit perfektní pizzu, na kterou budou vaši přátelé vzpomínat ještě pěkně dlouho. Kromě omáčky a surovin je důležitá také tloušťka těsta. Obecně platí, že čím tenčí je těsto pizzy, tím vyšší teplotu zahradního grilu Big Green Egg byste měli nastavit. Většina pizz o tloušťce 1 milimetr se peče při teplotě 300 až 400 °C. Pokud máte tenké těsto, je teplota 300 °C ideální. V případě, že je tloušťka těsta 2 milimetry nebo více, pečte pizzu maximálně při 250 až 275 °C. Díky tomu se těsto nespálí a navíc dostatečně propeče. Tak a teď už jen zbývá správně vytvarovat pizzu a vykouzlit perfektní omáčku. Tak dobrou chuť!