Megačlánek: 17 crash testů v 6 kategoriích

Megačlánek: 17 crash testů v 6 kategoriích

Kapitoly článku:


Sportovní vozy

Sportovní vozy jsou při nárazových testech samozřejmě v nevýhodě. Většinou jim schází pevná střecha a karoserie se tak snáze deformuje. Přesto jsou výsledky pozoruhodné. Největší rozruch vyvolal propadák Audi TT při ochraně chodců. Zde totiž vůz nezískal  žádnou hvězdičku a zařadil se tak po bok Suzuki Vitary a Škody Superb.

V této kategorii překvapil MG TF 1.8 RHD, dvoumístný roadster modelového roku 2003, s tímto výsledkem: čelní náraz 10 bodů (63%), boční 16 (89%), celkem 26. Ochrana chodců: 19 (53%).

Při čelním nárazu je na tom cestující podstatně lépe než řidič. Tomu hrozí poranění hrudníku, kolen a stehen, hlavně od pedálů a sloupku řízení. Celkem ovšem příčné i podélné výztuhy (zejména dveří) poskytují oběma nadprůměrnou ochranu. Problematické jsou některé výčnělky pod palubní deskou. Velmi dobře dopadl i boční test. Vadily jen opěrky rukou ve dveřích. MG nedoporučuje vozit ve voze děti, proto nejsou výsledky k dispozici. Možné to ale je, výrobce však nedoporučuje žádnou konkrétní sedačku.

  
Audi TT                                             MG TF

Audi TT Roadster LHD byl vybaven všemi airbagy a systémem ESP. Výsledky: čelní náraz 12 bodů (75%), boční 16 (89%),celkem 28. Ochrana chodců: 0 (0%). Po nárazu zůstal prostor pro cestující vcelku nedeformovaný, hrozí ale poranění nohou obou jezdců a hlavy řidiče. To první zejména vlivem nepříliš dobře umístěným výčnělkům pod přístrojovou deskou a kolem sloupku řízení.
 
Při bočním nárazu na tom Audi TT není až tak špatně. Boční airbagy sice unikly až mimo vůz, ale bez vážnějších následků. Problémy mají osoby poněkud vyšší postavy. Ve dvoumístném roadsteru nebylo místo pro upevnění dětských sedaček, ale je možné vypnout pravý airbag. Upozornění je sice umístěno ve skříňce v palubní desce, zato ale nechybí varovná kontrolka mezi sedačkami řadicí páky.

Z hlediska ochrany chodců Audi TT totálně propadlo a sdružení Euro-NCAP velmi důrazně doporučilo výrobci toto napravit.

Doporučujeme

Články odjinud