GP Belgie: nejzajímavější závod sezóny vyhrál Kimi Räikkönen

GP Belgie: nejzajímavější závod sezóny vyhrál Kimi Räikkönen

Kapitoly článku:


Páteční 1. a 2. měřený trénink

Na belgickém okruhu Spa skvěle zahájil tým BAR, když jejich testovací jezdec Anthony Davidson vyhrál první měřený trénink. Za ním se seřadily vozy Ferrari v pořadí M. Schumacher a R. Barrichello. Za zmínku jiště stojí čtvrté místo Švéda Wirdheima, který testuje pro tým Jaguar. Pořadí: 1. Davidson (BAR, čas: 1´45.104), 2. M. Schumacher, 3. Barrichello, 4. Wirdheim (Jaguar), 5. Räikkönen, 6. Alonso, 7. Webber, 8. Klien.

Ve druhém tréninku dominoval Kimi Räikkönen, okruh zajel o 0,4 sekundy rychleji, než Davidson v prvním tréninku. Jednička týmu BAR, Jenson Button, zajel druhý nejrychlejší páteční čas. Velmi ošklivou havárii měl testovací jezdec Toyoty, Ryan Briscoe, naštěstí vyvázl bez zranění. Pořadí v druhém tréninku: 1. Räikkönen (čas: 1´44.701), 2. Button, 3. Schumacher, 4. Davidson, 5, Sato, 6. Coulthard, 7. Pizzonia, 8. Barrichello.

Sobotní dopolední tréninky

První trénink v sobotu ráno byl pro hustou mlhu nejprve dvakrát posunut a následně zrušen. Druhý trénink probíhal za silného deště a po těžké havárii Pizzonii  a Bruniho vedení závodu rozhodlo, že se nebude dále pokračovat. Bruni se vyboural ve známé zatáčce Eau Rouge, na stejném místě, jako v pátek Briscoe. Jezdci před přerušením strávili na trati pouze třináct minut. Pořadí čtvrtého zkráceného tréninku: 1. Barrichello (čas: 1´57.085), 2. M.Schumacher, 3. Räikkönen, 4. Fisichella, 5. Coulthard, 6, Massa, 7. Button, 8. Trulli.

Výsledky 1. kvalifikace

I přes minimální možnost vyzkoušet nastavení vozů na mokré trati se vydali jezdci do první kvalifikace. Letošní suverén, Michael Schumacher, opět všem ukázal, kdo je na vodě králem a na druhého jezdce, stájového kolegu Barrichella, si vyjel náskok více než vteřinu. Pořadí předkvalifikace: 1. M. Schumacher (čas: 1´53.755), 2. Barrichello, 3. Räikkönen, 4. Massa, 5. Fisichella, 6. Montoya, 7. Coulthard, 8. Alonso.

Kvalifikace a postavení na startu do GP

I kvalifikace probíhala na mokré trati. Spousta jezdců ve snaze zajet co nejlepší čas dělala na vodě chyby, například Räikkönen odstartuje z desáté pozice, Montoya z jedenácté a Sato dokonce až z patnácté příčky. Nejlépe si vedl Jarno Trulli, který si s časem 1´56.230 vyjel Pole Position a na čtvrtého Coultharda najel 1.760 sekundy.

Mírně osychající trať v konci kvalifikace se projevila na rozdílech v čase na kolo, třináctý Klien měl ztrátu již více než pět vteřin a  osmnáctý Baumgartner byl o sedm vteřin horší, než první Trulli.

Pořadí jezdců na startu do zítřejší GP Belgie: 1. Trulli (čas: 1´56.230), 2. M. Schumacher, 3. Alonso, 4. Coulthard, 5. Fisichella, 6. Barrichello, 7. Webber, 8. Massa, 9. Panis, 10. Räikkönen.

Doporučujeme

Články odjinud