Ford Focus C-Max: rodinný expres (megatest)

Ford Focus C-Max: rodinný expres (megatest)

Kapitoly článku:


Hra na prostor

Kompaktní MPV nejsou plnohodnotná MPV. Vztaženo na konrétní autombil – Volkswagen Sharan není Volkswagen Touran, nebo Renault Espace není Renault Scénic a konečně Ford Galaxy není Ford Focus C-Max. Možná připomínám notoricky známou věc, nicméně záměrně. Z uvedených dvojic vyplývá jediné. Vnitřní prostor ve Fordu C-Max nemůže soupeřit s prostorností Fordu Galaxy. Nemůže a nemá. C-Max a Galaxy jsou rozdílné vozy s rozdílnou cílovou skupinou.

  
Na zadních dveřích kapsy chybí, na předních dveřích jsou, nicméně nijak dlouhé
ani hluboké

Důvody vzniku kompaktních víceúčelových vozů jsou nasnadě. Jelikož výrobci svého času zjistili, že zákazníci milují prostorné vozy, začali vyrábět velká MPV. S postupem času přišli na to, že ne každému vyhovují neskromné rozměry a stejně neskromná cena. Proto dali hlavy dohromady a vymysleli menší a levnější MPV. Všechna kompaktní MPV trochu klamou tělem. Posádce poskytují „bohatý“ vnitřní prostor, vyšší posaz a více místa nad hlavou, v oblasti kolen a ramen mnohdy neexcelují.

  
V zavazadlovém prostoru nesmí chybět 12V zásuvka. Průměrně vysocí cestující
se vzadu pohodlně usadí, dva metry výšky představují problém --- Začíná procedura
sklápění - touto páčkou uvolníte opěradlo

Pokud hovořím o vnitřním prostoru C-Maxu jako dostatečném, znamená to, že se pohodlně posadí čtyři až pět pasažérů. Prostor v oblasti kolen není zanedbatelný, pasažér s tělesnou výškou cca 185 cm si nebude stěžovat. Osoba vysoká 195 cm se pohodlně neposadí pokud….nevyužije systém posunování zadních sedadel. Ten umožňuje zvětšit prostor posunutím krajních sedadel šikmo vzad. Touto operací připravíte o místo pátého cestujícího, dvojice zbylých cestujících si prostorově hodně polepší.

Chce to trpělivost

Zavazadlový prostor nabídne v základním uspořádání 550 litrů (například Volkswagen Touran kontruje objemem 695 l, Renault Scénic 430 l, Citroën Xsara Picasso 550 l, při sklopených sedačkách získáte objem 1620 litrů (Touran tady C-Max opět poráží 1989 litry, Scénic 1840 litry a Xsara Picasso 2128 litry.) Jako u každého správného MPV můžete sedačky z vozu vyjmout a získat rovnou ložnou plochu. Proces vyjmutí vypadá jednoduše teoreticky, praxe se poněkud liší.

  
Jakmile sklopíte opěradlo, stačí potáhnout železné madlo, uvolnit sedadlo z podlahy
a sklopit

  
Sedadla jsou samostatná --- Páčka a kolejnice umožňují pohyb sedadla do strany.
Tímto úkonem zvětšíte prostor dvojici zadních pasažérů, na druhé straně připravíte
o sezení pátou osobu

  
Pravé sedadlo je posunuto maximálně vpřed, zatímco levé sedadlo se nachází
maximálně vzad --- Takto vypadá rozdíl zblízka

  
Chystám se vyjmout sedadla z vozu. Všechna jsou sklopena....Nejdříve musím
nastudovat "návod"...Sedadlo musím sklopit do úhlu 45 stupňů, poté zmáčknout
červenou páčku a uvolnit sedadlo ze zámku. Zní to jednouduše, ale pořádně jsem
se nadřel

  
Zatažením za páčku uvolníte zámek. Sedadla opustila původní prostor
a nastěhovala se mimo vůz

  
Sedadla jsou mimo vůz a....zase zpátky. --- Sklopením opěradla získáte praktický
stoleček

Pokud si nášivku neprostudujete, pořádně se zapotíte. I když návod prozkoumáte, budete možná složitě hledat úhel, v němž můžete sedadlo uvolnit a vyjmout. Samotná sedadla nejsou žádná peříčka, takže si docela zacvičíte. Neohrabanost při vyjímání sedadel odstraní čas a množství pokusů o vyjmutí, resp. úspěšných vyjmutí. Dobrou zprávou je, že umístění sedadel zpět do vozu trvá pár sekund.

Ford C-Max

Na technice Focusu postavené kompaktní MPV má dvě varianty: pětimístný C-MAX a sedmimístný Grand C-MAX s praktickou průchozí uličkou. Stále více zákazníků volí moderní přeplňované motory Ecoboost včetně tříválce 1,0 l. V roce 2019 se Ford rozhodl výrobu modelu C-Max ukončit.

Test Fordu C-Max

Doporučujeme

Články odjinud