Daewoo Nubira: společník (ne)náročných (megatest)

Daewoo Nubira: společník (ne)náročných (megatest)

Kapitoly článku:


To napovídá, že se za Nubiru rozhodně nemusí majitel stydět, právě naopak. Vnější design vozu je natolik moderní a povedený, že ho můžete směle vystavovat. Vzhledem k menšímu počtu exemplářů na českých vozovkách se navíc nemusíte obávat, že potkáte třicet stejných automobilů na dvacetikilometrovém úseku. Základním poznávacím prvkem Nubiry jsou rozměrné přední světlomety a charakteristická trojdílná mřížka chladiče. Všechny části lemuje chrom, jenž vytváří luxusní dojem hodný automobilu s nejvyšším stupněm výbavy.

Přední nárazník záhyby neplýtvá, využívá čistých tvarů s mlhovými světlomety zastrčenými v bocích. Na mřížku chladiče navazuje decentní prolis přední kapoty, jenž postupně mizí, až zmizí úplně. Při pohledu ze strany upoutají vytažené lemy blatníků a vůbec elegantní silueta vozu. Méně upoutají malá 15palcová kola, která příznivý vizuální dojem poněkud devalvují. Větší 16palcová kola by pomohla nejen vzhledu, ale také jízdním vlastnostem. Při podrobnějším zkoumání zadní části zjistíte, že vám Nubira něco připomíná.

   
Trojdílná mřížka chladiče lemovaná chromovanými lištami navozuje pocity luxusu
....Tři písmena CDX tento dojem potvrdí a řeknou - testujeme nejvyšší výbavu

To něco bude Toyota Avensis. Z blízka sice rozdíl mezi zakulaceným Avensisem a Nubirou poznáte, z dálky si vozy možná spletete. To jen pro zajímavost. Zadní část Nubiry poznamenává samozřejmě fakt, že se jedná o sedan, takže za zkoseným sklem následuje vyvýšená část.

Zelená pro účel

Z interiéru Nubiry dýchá střídmost a orientace na účel. Tím mám na mysli, že nepřekypuje všemožnými tlačítky, nýbrž vyniká jednoduchostí. Použité materiály nevzbuzují nedůvěru, spíše vás přesvědčí o tom, že se Daewoo neustále zlepšuje. Palubní desku tvoří zvětší části tvrdé a z menší části měkčené plasty. Kus měkčeného plastu pokrývá vrchní část palubní desky, zbytek zůstal neměkčený. Středovou konzolu lemuje lesklý plast, který se za prudkého slunečního svitu odráží v zrcátku, což není zrovna příjemné.

  
Palubní desku tvoří několik plastů - tvrdé i měkké. Volant potažený kůží se příjemně
drží, i když se mi zdál až zbytečně velký --- Sedadla jsou spíše měkčí, s bočním vedením
jsou na štíru, ale příjemně se v nich sedí - i na delších trasách

  
Na přístrojové desce se neztratíte - alespoň ve dne, v noci si možná budete zvykat
na nevýrazné tmavě zelené podsvícení

Luxusní nádech dodává výbavě SX Premium a CDX imitace dřeva. Dřevo zastupuje v tomto případě plastová lišta se speciální povrchovou úpravou. Za dřevo můžete lištu považovat skutečně jen z dálky, pohled zblízka odhalí pravdu okamžitě, neboť materiál a vzor se dřevem mnoho (respektive nic) společného nemá. Lišta se táhne napříč celou palubní deskou a zdobí všechny dveře. Na dveřích lišta seděla výborně, na palubní desce sporadicky zavrzala při jízdě po kostkové dlažbě. Jiné pazvuky jsem v interiéru nezaslechl.

  
Ovládání na volantu spíše překáželo. Chybí ovlivňování některý základních funkcí
a zmenšuje prostor pro prsty --- Řadicí páka se naopak držela příjemně, kůže a
velikost dělá své --- Automatická klimatizace občas zazlobila, ale ovládání nemá
chybu. Je velmi jednoduché

  
Rádio přehrávalo pouze kazety --- Pod rádiem se nachází přihrádka --- Přihrádka
na straně spolujezdce stačí i na větší předměty

Na středové konzole naleznete digitální hodiny, pod nimi autorádio, přihrádku na předměty a ovládání automatické klimatizace. Z estetického hlediska nevypadá interiér špatně, jak palubní deska, tak volant i sedadla navozují příjemné pocity. Na druhou stranu některé prvky zarazí. Nejvyšší výbavě nesluší plastové kliky dveří, jejich chromovaný ekvivalent by se vyjímal v interiéru lépe. Poněkud zvláštně působí madlo dveří, které končí v polovině opěrky a omezuje tak prostor pro ruku.

Chevrolet

Chevrolet byl založen v roce 1911 v Detroitu. Od roku 1918 je součástí skupiny General Motors, kde byl v pozici konkurenta Fordu T.

V Evropě se pod značkou Chevrolet prodávají především vozy Daewoo. Značky Corvette a Cadillac jsou distribuovány odděleně.

Chevrolet Spark • Chevrolet Aveo • Chevrolet Cruze • Chevrolet Malibu • Chevrolet Trax

Doporučujeme

Články odjinud