137
Fotogalerie

Chorvatsko 2012: ENC, dvě trasy Praha - Záhřeb, tipy

Kapitoly článku:


Tipy: co v Chorvatsku?

1) Zastavte se u Balatonu

Ačkoliv nadpis slibuje Chorvatsko, začnu přeci jen ještě Maďarskem. Příjemným zpestřením může být zastávka u Balatonu. Dříve tolik oblíbená oblast nabídne pro řidiče možnost odpočinku, pro ostatní účastníky cesty koupání v teplé a mělké vodě. Já jsem zastavil v prvním kempu, na který jsem narazil. Spoustu informací o ubytování na Balatonu najdete na stránkách http://www.balatontourist.hu/.

2) Plitvická jezera nezklamou 

Kdo jezdí občas do Chorvatska, určitě už o Plitvických jezerech slyšel. Také tahle atrakce může být velmi vítanou zastávkou na dlouhé cestě k moři (pokud tedy směřujete do Dalmácie). Osobně jsem v tomto parku už byl, ale ani opakovaná návštěva nezklame. Ideální je zastavit na jednu noc v jednom z okolních kempů a vyrazit na prohlídku hned ráno.

Otevírací doba začíná v sedm. Zaprvé minete hlavní nával turistů a na procházku ještě nebude takové horko. V kempu Korana jsem zaplatil za jednu noc (auto, stan, dvě osoby) celkem 183 HRK. Autem od vstupu 1 je to maximálně deset minut. Za vstup zaplatíte v hlavní sezoně 110 HRK za dospělou osobu, za parkování se platí 7 HRK za hodinu.

Pokud byste k Plitvickým jezerům přijeli odpoledne, ubytovali se v kempu a nevěděli, co dále podniknout, můžete vyzkoušet třeba koupání v řece Korana. Velmi hezké místo najdete za křižovatkou, kde se na silnici číslo 1 připojuje silnice 42. Přibližně 200 m za křižovatkou ve směru na Záhřeb je na pravé straně prašná cesta směrem dolu k řece. Po dalších cca 100 m začíná zákaz vjezdu, po cca 5 minutách chůze jste u řeky. Moc pěkné místo (viz. fotky).

river_01.JPGriver_02.JPG 
Koupání v řece Korana není příliš známou záležitostí.

3) Sveti Rok – vynechte tunel

První moment, kdy turisté směřující po A1 směr Split uvidí z dálnice moře, je po projetí dlouhého tunelu Sveti Rok. Hodně zajímavá je ovšem také stará cesta vedoucí z města Sveti Rok „přes kopec“ do města Obrovac. Pokud pojedete od Záhřebu, musíte sjet na exitu Sveti Rok a poté doleva po silnici číslo 50 směr Sveti Rok. V opačném směru se sjede na exitu Maslenica a pokračuje se po silnici číslo 8 směrem na Maslenicu, před kterou se odbočí doleva na Jasenicu. Nejlépe trasu prozradí mapa. Zdržení počítejte přibližně na necelé dvě hodiny.

Opět jde o zajímavé zpestření cesty. Jede se pěknými serpentýnami převážně po prašné cestě, což může být atraktivní především pro majitele SUV. Problémy ale nebudou mít ani běžná osobní auta. Vystoupáte až do výšky přibližně 1000 m n. m., odkud je krásný výhled na moře a k zahození nejsou ani pohledy do vnitrozemí. Bohužel válka zde zanechala stopy v podobě min, takže není úplně dobrým nápadem vydávat se do míst mimo hlavní cestu.

DSC_2461.JPGDSC_2475.JPGDSC_2476.JPG
Stará cesta vedoucí z města Obrovac do Sveti Rok bude lákat jak majitele SUV, tak třeba milovníky cykloturistiky.

Na "silnici" se napojují další prašné cesty, které jsou ovšem součástí parku, kam je vstup bez průvodce zakázán. Zajímavé tohle může být především pro cyklisty a opět pro majitele terénně schopnějších aut. Průvodce seženete třeba v blízkém Seline nebo Starigradu. Samozřejmě vám nikdo přímo na kopci vstup zakazovat nebude, ale parkem projíždí kontroly a v případě, že vás odhalí, se můžete těšit na zajímavou pokutu.

4) Národní park Krka

Dalším zajímavým místem je národní park na řece Krka. Zjednodušeně řečeno jde o něco na způsob menších Plitvických jezer. Bohužel snadná dostupnost blízko dálnice i blízko Šibeniku znamená hodně turistů i mimo sezonu, v sezoně je zde lidí až nepříjemně hodně. Pokud máte čas nebo pokud bydlíte v okolí Šibeniku, můžete se vydat ke Kninu omrknout vodopád Krčič, tedy vlastně úplný začátek řeky Krka (mapu najdete zde).

krka_krcic_1.JPGkrka_krcic_2.JPG 
Vodopád Krčič najdete ve městě Knin. Národní park Krka si užijete spíše mimo sezónu. 

5) Na Rafty do Omiše

Omiš je další z vyhlášených středisek, ale kromě kilometrové pláže, na kterou se v sezoně „nacpe“ neuvěřitelné množství lidí, lze zde vyrazit i na pěší túry nebo vyzkoušet rafting na řece Cetině, které tady ústí do moře. Trasa začíná u obce Radmanove Mlinice a má zhruba osm kilometrů.

Neočekávejte nějakou extra adrenalinovou zábavu, ale spíše možnost pořídit fotky a vůbec se podívat do míst, kam se jinak než na lodi nedostanete. Na trase je prakticky jedeno opravdu zajímavé místo, a to zhruba 1,5 m velký skok. Přibližně v polovině je část, kterou nelze sjet, musí se obejít pěšky. Bohužel toto je spíše tip na dovolené mimo sezonu. V hlavní sezoně bývá na řece obrovský provoz a ve výsledku nemusí být zážitek nic extra.

raft_01.jpgraft_02.jpgraft_03.jpg 
Rafting na řece Cetině je další zajímavou atrakcí, kterou si ale v sezóně příliš neužijete.

6) Pelješac

Nebudu se tajit tím, že jsem na Pelješac jel zcela záměrně, protože mám tohle místo velmi rád. Nabídne totiž všechno možné od písečného a mělkého moře u města Sreser, přes útesy na opačné straně poloostrova, až po potopenou loď nedaleko města Orebič. Nechybí necelý čtyřhodinový výstup na horu Sv. Ilja nebo pro příznivce windsurfingu téměř ideální místo v kanálu mezi Pelješacem a Korčulou. Plus k tomu můžeme ještě přidat možnost výletu na Mljet a výborné místní víno.

Na Pelješac můžete jet buď trajektem z města Ploče (2 osoby, auto = 202 HRK) nebo záliv objet přes Bosnu po pevnině. Ušetříte tak sice za trajekt, ale cesta má ještě dalších dobrých 100 km, a když budete mít smůlu, chvíli si počkáte také na bosenských hranicích. Jízda trajektem trvá necelou hodinu.

7) Slavný Dubrovník

A když už budete na Pelješaci, není zcela bez zajímavosti výlet do Dubrovníku, byť je to opět delší cesta a opět bych ji doporučil spíše v období mimo hlavní sezonu. Dubrovník má problémy s parkováním (zaparkovat ale můžete v pro turisty určené garáži) a především nejzajímavější historické centrum je poměrně malé. V létě zde každou chvíli staví velké výletní lodě, které většinu svých cestujících okamžitě přepraví do historického centra a to nápor turistů nezvládá.

Kromě historického centra stojí za návštěvu ostrůvek Lokrum, který mimochodem místní mniši prokleli v momentě, kdy byli z ostrova vyhnáni. Prý zde v noci straší a především každý pozdější majitel ostrova skončil špatně. Teď ho vlastní chorvatská vláda… Relativně novou (respektive obnovenou) záležitostí je u Dubrovníku také lanovka, která vás vyveze nad Dubrovník, kde je mimo jiné také v přilehlé pevnosti muzeum války. Dá se sem ale dojet i autem.

Subaru

Počátky japonského Subaru jsou v roce 1917 ve firmě vyrábějící vojenská letadla. V 50. letech se přejmenovala na současné Fuji Heavy Industries a v roce 1954 vzniklo první auto. V současnosti nese společnost název Subaru Corporation.

Pro Subaru je typické používání motorů typu boxer a pohon všech kol.

Subaru Impreza • Subaru Levorg • Subaru Outback • Subaru Forester • Subaru XV • Subaru BRZ

Doporučujeme

Články odjinud