26
Fotogalerie

BMW Zagato: konečně krásný bavorák

Kapitoly článku:


Zagato – poslední mohykán

Společnost Zagato založil v roce 1919 Ugo Zagato. Dnes o ní lze říci, že je jednou z posledních nezávislých karosáren v automobilovém průmyslu. Sídlí u Milána na ploše 23 000 metrů čtverečních.

Ugo Zagato získal nejprve neocenitelné zkušenosti v letectví. Pochopil, jak velkou roli hrají při stavbě letadel aerodynamika a lehká konstrukce. Proslavil se spoluprací s automobilkou Alfa Romeo. Vytvořil pro ni několik legendárních závodních vozů – model 1500, pak 1750 Gran Sport a 2300 8C.

Rukopis společnosti Zagata byl zřejmý od počátku – její designéři vždy vyznávali minimalismus. Tvar byl u nich povýšen nade vše. Dalšími nezaměnitelnými znaky jejich vozů byly dokonalá aerodynamika a lehká konstrukce. Vozy se znakem Z vždy vyvolávaly emoce. Od počátku navrhovali jen kupé.

Dnes vede společnost Andrea Zagato, reprezentant třetí generace. Stále vyvíjí pouze karoserie vozidel, „jejichž kompletní mechanická konstrukce zůstává nedotknuta“. Vždy spolupracuje s designérskými týmy jednotlivých velkých automobilek, pro něž připravuje svoje návrhy. Tak tomu bylo i při vzniku vozu BMW Zagato.

P90095597_highResu.jpgP90095599_highResu.jpg 
O podobě nového modelu debatovali hodiny Andrea Zagato s Adrianem von Hoydonkem, představitelem BMW, a Norihiko Harada, šéfdesignér karosárny Zagato, s Karimem Habibem, šéfdesignerem BMW. 

Dodnes vzniklo více než 200 konceptů vysokorychlostních vozidel, speciálních edicí a miniaturních sérií. Vozy s podpisem Zagato oceňují znalci a sběratelé po celém světě. Jsou  žádanými sběratelskými kousky, jejich dnešní cena mnohonásobně přesahuje tu původní. 

BMW a italský design

První kontakt nastal již v roce 1939. BMW pověřilo karosárnu Touring, aby vyrobila pro závodní sezónu 1939 kupé na základě BMW 328. Pro závod Mille Miglia v roce 1940 následovaly kromě toho dva roadstery na stejném základě.

V roce 1954 koupilo BMW v Miláně od Renza Rivolty, zakladatele společnosti ISO, technické plány, licenci a výrobní zařízení pro legendární Isettu.

O téměř šedesát let později se naskytla příležitost ke znovuobnovení spojení s rodinou Rivoltových. Marella Rivoltaová, kterou Andrea Zagato pojal za svou manželku, je totiž uměleckou ředitelkou společnosti Zagato. Měla odpovědnost za vnitřní výbavu a barvy vozu BMW Zagato Coupé.

Italští designéři navrhli rovněž přitažlivý design typů BMW 3200 Michelotti Vignale (1959), BMW 700 (1959), BMW 3200 CS Bertone (1962) a BMW M1 (1978) – vesměs vozidel, která jsou dodnes považována za designérské ikony.
 

Kompletní fotogalerie:  

BMW

BMW (zkratka z Bayerische Motoren Werke AG) je německá automobilka, které vznikla v roce 1916. Sídlí v Mnichově. BMW vlastní také značku Mini a patří pod ní i Rolls-Royce Motor Cars.

BMW Řada 1 • BMW Řada 2 • BMW Řada 3 • BMW Řada 4 • BMW Řada 5 • BMW Řada 6/6 GTBMW Řada 7BMW X1 • BMW X2BMW X3BMW X4BMW X5BMW X6BMW X7BMW Z4

Doporučujeme

Články odjinud