144
Fotogalerie

Autosalon Ženeva 2008: velký přehled novinek

Kapitoly článku:


Maserati GranTurismo S

Maserati se rozhodlo zapracovat na silnější verzi modelu GranTurismo, který dostane k jménu písmeno S. Pod jeho kapotou se objeví osmiválec o objemu 4,7 litru a výkonu 323 kW/440 k – přesně ten, který se objeví i v útrobách Alfy Romeo 8C Spider. Motor v základní verzi o objemu 4,2 litru přitom disponoval výkonem 298 kW/405 koní.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

maserati_granturismo_1.jpg maserati_granturismo_2.jpg
Maserati GranTurismo

Mazda 2 3D

Nová Mazda se třemi dveřmi se představí veřejnosti na autosalonu v Ženevě v březnu. Stane se tak vůbec poprvé v historii modelu, protože „dvojka“ byla i v minulé generaci doposud k dispozici pouze jako pětidveřový model.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

Mazda_2_3D.jpg
Mazda 2 3D

Mercedes CLC coupé

Mercedes CLC pochopitelně musí držet krok s aktuální koncepcí automobilky, která se v uplynulých letech začala ubírat novým směrem. Nový model je krásným příkladem toho, jak automobilka přichází na chuť hranatějším křivkám.

Vůz přichází se svěžím designem a doprovázen bude také poměrně bohatou volitelnou výbavou. Předek vozu díky svým ostřejším tvarům budí agresivnější dojem, masku zdobí legendární třícípá hvězda a přítomny jsou přední světlomety s integrovaným denním svícením. Přední nárazník zdobí chromová mřížka a vdechy umístěné při mlhovkách.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

CLC_1.jpg CLC_2.jpg CLC_3.jpg
Mercedes-Benz CLC Coupé

Mercedes SL AMG facelift

Optické novinky agresivnějšího bodykitu můžete vidět na přiložených fotografiích, a tak se pojďme podívat, co ve Stuttgartu udělali s technikou svých dvou špičkových modelů.

Slabší, i když v mnoha směrech zajímavější osmiválcová verze SL 63 AMG má pod kapotou atmosféricky plněný agregát o objemu 6,2 litru, který na zadní kola posílá 386 kW/525 k výkonu při 6800 ot./min. a 630 Nm točivého momentu při 5200 otáčkách. Na stovku je tak vůz schopen zrychlit za 4,6 sekundy, maximální rychlost zůstává omezena na 250 km/h. Tento model nahradil přeplňovanou verzi 55 AMG z minulé generace, která k o něco menším výkonům potřebovala kompresor.

Tip: více informací o těchto vozech naleznete zde

SL_AMG_1.jpg SL_AMG_2.jpg SL_AMG_3.jpg
Mercedes SL AMG facelift

Mercedes-Benz S400 BlueHybrid

Novinkou je, že automobilka se pustila do experimentování s Lithium-Iontovými palivovými články a výsledky svého výzkumu implantovala do své vlajkové lodi. Bateriím bude sekundovat benzínem poháněný agregát a hodnoty výkonu také vypadají celkem slibně. Podle předběžných informací bude Mercedes S400 BlueHybrid disponovat výkonem 299 koní a to při velmi příznivé kombinované spotřebě, která činí pouhých 7,9l/100 km. Ekologové zajásají zejména nad informací, že hybridní „eSko“ produkuje jen 190 g CO2 na kilometr.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

merc_s400_hybrid_main.jpg 
Mercedes-Benz S400 BlueHybrid

Mila Alpin

Stačí se na něj jen podívat a je vám jasné, že se jedná o kategorii samu pro sebe. Vzhled vozu byl podle jeho tvůrců inspirován přírodou, jeho tvary tak jsou čisté jako kámen nebo kus ledu. Mila Alpin je designován jak pro rekreační využití, tak pro plnění zvláštních úkolů. Mezi hlavní přednosti tohoto lehkého vozidla patří jednoduchý, ale účinný pohon všech kol, s jehož výrobou má Magna Steyr dlouholeté zkušenosti. Díky němu dosahuje stoupavost vozu 100%, tedy 45 stupňů. Znamenité zážitky lze očekávat i při jízdě po zpevněných vozovkách, pramenící z nezávislého zavěšení všech kol a systému ESP, přitom Mila Alpin zůstává šetrným k životnímu prostředí.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

magna_mila_1.jpgmagna_mila_3.jpgmagna_mila_5.jpg
Mila Alpin

Mini John Cooper Works

Na ženevském autosalonu představí Mini své vrcholné provedení s tradičním označením John Cooper Works. Malý Cooper i větší Clubman tak budou nabídnuty v opravdu ostrém provedení, které má dovést jízdní výkony ještě o krok dále. Vznikat bude v továrně British Mini v Oxfordu. 

O pohon této hračky se bude starat přímovstřikový čtyřválec, který je evolucí standardního motoru z modelu Cooper S. Příští rok budou s podobnou jednotkou startovat závodní vozy v připravovaném seriálu Mini Challenge.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Mini John Cooper Works

Mitsubishi Lancer Ralliart

Po dlouhých týdnech kdy jsme získávali jen kusé a neověřené informace, se model Lancer Ralliart konečně dočkal svého oficiálního představení. Vůz, který se přišel postavit Impreze WRX je zde, a tak se pojďme podívat, co přináší.

Jako první zaujme mírně modifikovaný zevnějšek, který oproti sériové verzi nabral na dravosti. Ralliart se může pyšnit novým agresivnějším bodykiterm, dvojitým tlumičem výfuku a taky novou kapotou se třemi otvory pro lepší přísun vzduchu do turbodmychadla.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Mitsubishi Lancer Ralliart

Mitsubishi Prototype-S

Hatchback až nápadně připomíná konkurenční Subaru, které na rozdíl od Mitsubishi Lancer přišlo nejdříve s hatchbackem a sedan přidá později. U Lanceru to bude naopak. O designu nemá příliš cenu psát, fotografie řeknou více.

Studie bude vybavena agregátem z modelu Lancer Ralliart, tedy přeplňovaným čtyřválcem 2,0 o výkonu 177 kW (240 k), stálým náhonem na všechna kola a také dvouspojkovou převodovkou SST.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Mitsubishi Prototype-S

Morgan LifeCar

Hned na začátek je třeba zmínit, že studie s názvem LifeCar nepatří mezi nejnovější. První skici byly představeny již v říjnu 2006, kdy výrobce avizoval vývoj vozu, o jehož pohon se budou starat vodíkové palivové články. Morgan LifeCar disponoval čtyřmi malými motory, přičemž každý z nich byl umístněn v jednom z kol. Už v té době nechyběly technologie jako regenerativní brzdy nebo systém, který zvládl nabíjet baterie za jízdy. Predproduční verze vozu počítala s výkonem přibližně 24 kW byla odvozen od modelu Aero 8.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

morgan_lifecar_cutaway.jpg morgan_lifecar_large.jpg
Morgan LigeCar

Opel Meriva Concept

Německá automobilka Opel představí na ženevském autosalonu studii budoucí generace malého rodinného MPV Meriva. Prozatím jsou k dispozici pouze skici, které v Ženevě doplní plně funkční model, který by se v produkční verzi měl na trhu objevit zhruba za rok a půl.

Dle prozatímních informací by měla malá Meriva dostat více dynamické tvary, které půjdou v duchu nové filosofie automobilky.

Tip: více informací o tomto voze naleznte zde

01.jpg 01.jpg
Opel Meriva Concept

Opel Tigra TwinTop Illusion

Nový variant „Illusion“ je ďalším opakovaním rýchle sa meniaceho modelu Tigra TwinTop: elektricky skladateľná oceľová strecha je potiahnutá plátnom v odtieni červená Bordeaux, čo jej dodáva vzhľad mäkkej, látkovej strechy klasického kabrioletu bez nutnosti vzdať sa výhod pevnej strechy. Tigra TwinTop “Illusion” bude odhalená verejnosti už za pár dní na autosalóne v Ženeve.

Tip: více informací o tomto voze naleznete zde

Tigra TwinTop Illusion.jpg
Opel Tigra TwinTop Illusion

Doporučujeme

Články odjinud