Autorádia do 10 tisíc: techno v autě (megapřehled)

Autorádia do 10 tisíc: techno v autě (megapřehled)

Kapitoly článku:


Zkratky a vysvětlivky

Antishock Ochrana přehrávače kompaktních disků proti otřesům. Pracuje na principu vyrovnávací paměti. Pokud je autorádio touto ochranou vybaveno, nepřeskakuje reprodukce ani při výpadku kontaktu mezi snímací čočkou a stopou na disku. Velmi užitečná funkce, pokud jezdíte třeba po pražské dlažbě. Bohužel, někteří výrobci přímo neuvádějí, zda jejich výrobky jsou antishockem vybaveny.
Bitrate Rychlost toku dat při přehrávání souborů typu MP3. Čím větší je bitrate, tím lepší bývá kvalita MP3. Běžně se používají bitrate 128, 192 a 256 kbps (kilobitů za sekundu).
CD-Text Funkce, která umožňuje zobrazování popisků kompaktních disků a skladeb, jsou-li v tímto systémem zaznamenány.
DAB Zkratka Digital Audio Broadcasting – digitální rozhlasové vysílání. V porovnání s běžným vysíláním nabízí vyšší kvalitu. V současnosti u nás ještě nefunguje, v provozu je ale například v sousedním Německu.
DAB tuner Zařízení pro příjem digitálního rozhlasového vysílání
ID-3 tag Popiska souboru MP3. Může obsahovat název skladby, interpreta, místo nahrávky a další informace. Některá autorádia podporují jen zobrazování těchto popisek, jiná umožňují soubory podle těchto popisek i vyhledávat. Nutno vyzkoušet, protože ne vždycky je pravda to, co tvrdí výrobci na obalech výrobků.
Loudness Takzvaná fyziologická regulace hlasitosti. Jde o to, že lidské ucho není lineární, a při nízkých hlasitostech vnímá různé kmitočty jinak než při hlasitostech běžných. Při tichém poslechu bez funkce loudness pak reprodukce jakoby postrádala okrajová pásma a podobně. Zapnutí funkce loudness tento „nedostatek“ člověčího ucha napravuje.
RDS Radio Data System. Systém pro přenos textových a dalších informací prostřednictvím rozhlasového signálu. Autorádia se systémem RDS dokážou např. zobrazit název stanice, typ programu (funkce PTY), přelaďovat na silnější vysílače v rámci jedné stanice (funkce AF), zobrazovat dopravní hlášení (TA, TP) apod.
RT RadioText je součástí systému RDS. Pokud stanice vysílá radiotext, tento se zobrazuje na displeji autorádia (většinou pomocí rolování).
VBR Proměnný datový tok, variabilní bitrate. Jde o to, že soubory MP3 jsou zakódovány s proměnnou přenosovou rychlostí. Některé pasáže (sykavky, šepot) pak mohou být zaznamenány s většími detaily, v jiných pasážích (ticho) se naopak šetří cenné místo na disku. S proměnlivým datovým tokem si nemusí poradit všechny přístroje, před koupí autorádia je to vhodné vyzkoušet.

Technické parametry

XLSZIP

Vybírejte, poslouchejte 

Z tak pestré předvánoční nabídky si určitě vyberete. Je jasné, že na našem trhu jsou i jiná autorádia, třeba i špičkových značek, která se však pohybují v jiných cenových kategoriích. Přeji vám hodně štěstí při výběru toho nejlepšího autorádia

Doporučujeme

Články odjinud