66
Fotogalerie

Automobilové simulace aneb Řádění bez rizika

Kapitoly článku:


Live For Speed

A jsme u toho. Velmi jsem se těšil až se propíšu k LFS. Jedná se totiž o velmi zajímavou hru, doslova pak výjimečnou. Ze stránek výrobce si můžete stáhnout jak demoverzi, tak verzi plnou, placenou. V plné verzi hra nabízí celkem 19 vozidel a 6 závodních prostředí, které ještě umožňují různé úpravy, co se délky a povrchu týče. Dokonalá fyzika ovládání, zvuky a malé detaily (například na přístrojové desce jsou hodiny spolupracující s těmi ve windows, takže pořád víte, kolik vlastně ve skutečnosti je) jsou naopak vyváženy horší grafikou a převážně nelicencovanými vozy. Kdo to však oželí, může si za 12 liber (respektive 24 liber, pokud nevlastníte na verzi S1) koupit skvěle propracovanou a opravdu realisticky zaměřenou hru, ve které hraje „prim“ především multiplayer. Ten je jednou z nejsilnějších zbraní této hry a i v česku existuje tzv. česká LFS liga. Takže hurá do závodění.

1.jpg 2.jpg 3.jpg
4.jpg 5.jpg 6.jpg


Tip: Článek o této hře naleznete zde

Race The WTCC Game

Já vím, je to nefér, ale opět se musím věnovat hře od SimBinu. GTR, GT Legends, Race The WTCC Game, všechno je to na jedno „brdo“ a přitom to má své kouzlo, že stojí za zmínku. Pravdou však zůstává, že pakliže bych měl hodnotit dle svého vlastního uvážení, je tato hra z celé trojice nejhorší. A je to díky jisté nedotaženosti nebo lépe řečeno neucelenosti. Těžko říct, co nebo kdo to má na svědomí, faktem ovšem je, že tato hra byla vydána jen několik málo měsíců po uvedení GTR 2. Nabízí se tedy otázka, zda GTR 2, na které se čekalo poměrně dlouho, neochudilo vývojáře o čas, jenž by WTCC zajisté prospěl. A o čem to tady celou dobu mluvím? Zkrátka, ve WTCC si užijete jenom skvělého závodění. Tečka. Nic jiného nečekejte, protože zde není autoškola (vcelku nezbytná věc z pohledu hardcore závodění a jeho obtížnosti), chybí jakékoliv animace po dokončení závodu, žádné vyhlášení vítězů, jenom výsledková listina, toť vše. Nad těmito věcmi by se do jisté míry ještě daly přimhouřit oči, ale chybějící klasická kariéra je tak trochu rána pod pás. Vždyť každého přeci potěší, když se může z malého bezvýznamného týmu propracovat k takovým značkám, jako jsou BMW či Alfa Romeo o Porsche ani nemluvě. Místo toho ve hře nalezneme jakousi sérii šampionátů, jež sekunduje jednotlivým závodům. Nicméně co hru opět staví na vrchol je grafika, která je ještě lepší než u GTR nebo GT Legends. Dále pak je to hratelnost, kdy vozy nejsou tak zákeřné, jak jsme z GTR zvyklí. Posledním, zároveň však obrovským kladem je preciznost s jakou jsou zpracovány tratě. Do posledního detailu vypracované světoznámé závodní okruhy vám propůjčují pocit, že tam opravdu jste. A o to zde jde především, o čistý požitek ze závodění.

37.jpg 38.jpg 39.jpg
40.jpg 41.jpg 42.jpg

Tip: Recenzi této hry naleznete zde

rFactor

Hra, která dělá dobře a účelně to, kvůli čemu byla stvořena. Jedná se o ultra-realistický simulátor ve stylu GTR nebo Live for Speed. rFactor obsahuje již zmíněnou reálnou fyziku a neuvěřitelné detaily v nastavení - opotřebení pneumatik, rozdílnou spotřebu podle stylu jízdy, kolizní systém, detailní nastavení všech parametrů vozu, křídla, tlumiče, pružiny, výšku a pozici sedadla řidiče, kontrolu stability, ABS - zkrátka vše, na co si jenom vzpomenete. Co však také stojí za zmínku je horší grafika a celkově prostředí na tratích je poměrně chudé. Na druhou stranu se jedná o ryzí simulátor, ve kterém již zmíněné grafické zpracování může hrát podřadnou roli. Pro opravdové fanatiky určitě.

43.jpg 44.jpg 45.jpg
46.jpg 47.jpg 48.jpg

Tip: Recenzi této hry naleznete zde

Richard Burns Rallye

Postarší, avšak stále skvělá. Tak přesně těmito slovy by se dalo jednoduše charakterizovat dílo od vývojářského týmu Warthdog. Už tomu budou téměř tři roky a nikdo ještě nepřišel s žádnými rallye závody, které by mohly aspoň konkurovat RBR. Pokud vás teď napadl Colin McRae, tak vás chci vrátit zpátky do reality a připomenout, že se bavíme o opravdových simulacích, mezi které Colin McRae vážně nepatří, a do doby, kdy se na nejtěžší obtížnost stanu mistrem světa za pár hodin, ani patřit nebude. To RBR je jiné kafe. Vymodelovaná lesní cesta včetně děr a výmolů, nepřeberné možnosti v naladění vozu (př. nastavení tlaku v pneumatikách v desetinách kPa, délka řazených převodů a další), český komentář a velice slušná grafika. Je to přesně ten mix, který zvedne ze židle každého hardcorového hráče. Hodiny jsem strávil za volantem, než se mi vůbec podařilo projít Rally školou, ale řeknu vám, ten pocit, kdy jsem jel poslední zkoušku asi po stodvacáté a kvalita projíždění začátek se pomalu a jistě přibližovala naprostému ideálu, bylo zvládnutí dané erzety v limitu tak skvělé, že jsem byl na sebe pyšný. A ještě něco vám řeknu, nikdy jsem nepoužil Skandinávskou otočku.

49.jpg 50.jpg 51.jpg
52.jpg 53.jpg 54.jpg

Tip: Recenzi této hry naleznete zde

Rally Trophy

Babička všech dnešních simulací nám v roce 2002 vyrazila dech a to tak, že doslova. Grafika, zvuky a především fyzikální model, to byla hlavní lákadla hry nesoucí název Rally Trophy. Ultrarealističnost, která se bohužel stala také terčem kritiky, propůjčovala hráči výraznou směsku pocitů zažívajících za volantem závodního vozu, avšak takováto obtížnost nebyla zrovna po chuti masám, jež byly přesyceny arkádovými závody. A tak se stalo, že Rally Trophy mizela jen velmi pomalu z pultů gameshopů a producenti si zrovna dvakrát ruce nemnuli. Možná za to mohla přílišná obtížnost, malý vozový park anebo nedostatek tratí, ale z Rally Trophy se nikdy nestal bestseller. A nakonec to je možná dobře, nadšenci si užili jezdeckou nirvánu a zbytek buď hrál anebo to zabalil. Ať už tak či onak, tato hra se mi nadosmrti vryla do paměti a kdyby jí nebylo, možná bychom dnes nehráli GTR a jim podobné.

55.jpg 56.jpg 57.jpg
58.jpg 59.jpg 60.jpg

Tip: Recenzi této hry naleznete zde 

TOCA Race Driver 3

Studio Codemasters šlo na závodní hry vždy trošku jinak. Ať už to byl první, druhý či právě třetí díl TOCA, vždy se hráčům snažilo nabídnout něco víc, než pouhý požitek z jízdy, který však nikdy nebyl dotažen úplně k dokonalosti. Do své prozatím třídílné série totiž zakomponovali jakýsi příběh, život, kde začínáte coby bezvýznamný jezdec, mechanik a bůh ví co všechno a postupně se jak na závodní trati, tak v osobním životě propracováváte výš a výš. Dle mého je to velice dobrý a zároveň „funkční“ nápad, protože si hru užijí i lidé, kteří k virtuálnímu závodění příliš netíhnou. Mezi další klady hry patří také chvályhodný, nikoliv však dokonalý fyzikální model aut, obrovské spektrum licencovaných vozů, široké možnosti závodního vyžití (rallye, formule, off-roady, WTCC), skvělá je také atmosféra během závodu, kdy místo nějakého hraní hudby nebo čehokoliv podobného rušivého na vás přímo mluví trenér a říká vám, jak jste na tom v závodě a jak byste měli jet dle jeho představ. Poslední a myslím si, že takovou třešničkou je silná návykovost, kde bych s dovolením jednoho kolegy ze spřáteleného serveru o PC hrách (www.doupe.cz) rád citoval jeho výrok z recenze TOCA 3. Uvedl, že věta „Ještě jeden závod a jdu spát!“ zde nabírá zcela jiný rozměr a myslím si, že lépe to snad ani vystihnout nešlo. Ale abych jen nechválil, najdeme v Race Driveru 3 také pár nedostatků. Jako první bych zmínil grafiku. Neurazí, ale nenadchne. Dále pak je to chování protivníků, jejichž AI je přinejmenším podivné. Schválné najíždění, vytláčení, bourání a jiné „sprosťárny“ by v reálném světe znamenaly minimálně kruté pokuty a penalizace. Ale to je tak vše, co bych hře TOCA Race Driver 3 vyčetl. Výborná hratelnost pro široké masy z ní dělá ideál pro ty, které hry jako GTR nebo Richard Burns Rally odradily.

61.jpg 62.jpg 63.jpg
64.jpg 65.jpg 66.jpg

Tip: Recenzi této hry naleznete zde

Je škoda, že tento žánr her se netěší větší oblibě nebo boomu série Need for Speed. Zatím zůstávají pouze stovky nadšenců, kterým se učení řízení a značná obtížnost nepříčí. Osobně z mého okolí neznám nikoho, kdo by hrál GTR nebo třeba rFactor. Ale na internetu není problém najít celé skupiny závodníků a hrát s nimi po síti. Poté totiž virtuální závodění dostává úplně jiný rozměr, který dokládá webová stránka http://www.simracing.cz/.

Otevřete ji a dostanete se do takřka úplně jiného světa, zaplaťte členský příspěvek, kupte si hru rFactor a trénujte. A až se vám bude zdát, že jste dost dobří, zaregistrujte se v zimě do skutečného šampionátu Formule 1 pro sezónu 2008. Okusíte něco, co vám nedá ani jízda v závodním voze a zároveň to bude nanejvýš bezpečné...

Doporučujeme

Články odjinud