Audi A3 Sportback: kompletní informace (tisková mapa)

Audi A3 Sportback: kompletní informace (tisková mapa)

Kapitoly článku:


Interiér

Sportovní image a elegance: Interiér zaujme na první pohled pečlivým řešením každého detailu a kvalitou použitých materiálů. Příznačné přitom je, že tato všeobecná kvalita se zrcadlí nejenom v místě pro posádku, ale i v propracovaném zavazadlovém prostoru. Pasažéři nového Audi A3 Sportback jsou obklopeni kvalitou, kterou už poznali cestující ve výchozím modelu Audi A3, v případě nastupujícího A3 Sportback však získávají zřetelně více prostoru. Prodloužené zadní partie (v porovnání s třídveřovým modelem delší přesně o 68 mm) přinášejí více místa pro nohy i nad hlavami. Nastupování na zadní sedadla usnadňují také rozměrné a ve velkém úhlu se vyklápějící dveře, což spolu s dostatkem místa pro kolena umocňuje celkový komfort cestování.

Typickým znakem stylingu interiéru je plynulý přechod mezi přístrojovou deskou a dveřními výplněmi. Linie dolních okrajů bočních oken směrem dozadu zřetelně stoupá, což naznačuje dynamiku vozu. Přístrojový štít má téměř půlkruhový tvar – tímto provedením se Audi A3 Sportback odvolává na své sportovně laděné sourozence Audi TT nebo A4 Cabriolet. S modely Audi TT má podobně řešená také dvě odlehčené vzpěry, které propojují tunel převodovky se středovým panelem palubní desky.

A3 Sportback je prvním kompaktním modelem značky Audi, který dostává volanty nové generace. Tří- a čtyřramenné volanty mají osobitě řešenou střední část ve tvaru lichoběžníku, což je stylistické pojítko s novým řešením jednodílné masky chladiče.

Velký důraz kladli návrháři interiéru také na ergonomii: Krátká řadicí páka na vysokém středovém tunelu je ideálně po ruce, pedál plynu svým uchycením u dolního okraje připomíná sportovní vozy. Kontrastní provedení číselníků všech přístrojů zlepšuje jejich čitelnost. O smyslu pro detail svědčí i provedení opěrek hlav u zadních sedadel, tvarovaných do písmene L- toto řešení zlepšuje výhled řidiče zejména při parkování.

Tři stupně výbavy

Audi A3 Sportback vyjíždí ve třech obvyklých úrovních výbavy:

  • osobité Attraction 
  • sportovní Ambition 
  • exkluzivní Ambiente

Kromě různých kol a funkčních prvků se tyto verze liší např. barvami a provedením čalounění, volanty či dekoracemi.

Více místa

Více vnitřního prostoru – to je společným znakem modelů Audi řady A3 poslední generace. Tento posun je ještě více než u třídveřových verzí patrný u nového pětidveřového modelu A3 Sportback, jehož  karoserie je o 83 mm delší. Zadní část se prodloužila o 68 mm, což přineslo více prostoru pro nohy vzadu sedících pasažérů i více místa pro zavazadla. Ke komfortu cestování přispívá také velký úhel otevření zadních dveří, který usnadňuje přístup k zadním sedadlům.

Nové Audi A3 Sportback má v porovnání s předchozím pětidveřovým modelem Audi A3 o 65 mm delší rozvor, což se samozřejmě projevilo ve větších dimenzích interiéru – délka interiéru vzrostla o 55 mm. O 30 mm se zvětšila také šířka interiéru, takže všichni pasažéři nyní cestují ve větším komfortu.

V porovnání s předchozím pětidveřovým Audi A3 mají především vzadu sedící pasažéři více volného místa – jejich prostor pro kolena se zvětšil o 40 mm, ve výšce ramen mají pak o 29 mm více místa. Řidič a jeho spolujezdce vpředu mají o 35 mm více prostoru ve výšce ramen.

K vytvoření vzdušného interiéru přispělo i promyšlené využití vnitřního prostoru a pečlivé řešení řady konstrukčních prvků. Například provedení páky ruční brzdy se speciálně vytvořeným uchycením ve tvaru písmene Z dovolilo lépe využít prostoru středové konzole, kam se díky tomu vešly dva další držáky šálků s nápoji, ke kterým mají pohodlný přístup vzadu sedící pasažéři.

V celém interiéru je spousta praktických odkládacích míst a schránek. Například řidič a jeho přední spolujezdec mají k dispozici mimořádně rozměrné kapsy v předních dveřích a schránku v palubní desce. Další úložné prostory jsou ve středové konzoli a vpředu před řadicí pákou.

Na přání se dodává také úložná síť přichycená zespodu ke krycímu platu zavazadlového prostoru, zásuvka pod sedadlem řidiče, odkládací síťka v prostoru nohou spolujezdce, háčky na zavěšení nákupních tašek do zavazadlového prostoru nebo pružná síť, která zabraňuje volnému pohybu převážených předmětů po podlaze zavazadelníku. Na přání se dodává i sluneční clona pro zadní okno (standard pro verzi Ambition) i roletky kryjící okna zadních bočních dveří.

Do sklopné loketní opěrky vzadu jsou na přání zabudovány dva držáky šálků s nápoji a praktická odkládací schránka. Po sklopení opěrky lze díky průvlaku do zavazadlového prostoru s na přání montovaným vakem přepravovat ve voze až čtyři páry lyží nebo dva snowboardy.

Zavazadlový prostor má základní objem 370 litrů, po sklopení zadních sedadel se jeho objem zvětší až 1120 litrů.

Pohodlné sezení

Výškově a podélně nastavitelný volant a stejně nastavitelné sedadlo zaručují každému řidiči snadno nalézt optimální pozici za volantem. Ergonomické provedení standardních předních sedadel modelu Audi A3 Sportback s poměrně výrazným bočním vedením zabraňuje únavě i při dlouhých cestách. Za příplatek (standard pro Ambition) se pak dodávají ještě výrazněji sportovně tvarovaná sedadla. Přední sedadla mohou mít také elektrické nastavování polohy, včetně nastavování opěrky bederních obratlů.

Audi A3

Kompaktní model Audi má napříč uložené motory a pohon předních kol, popřípadě čtyřkolku Haldex. Aktuální generace využívá moderní koncernovou platformu MQB. Technicky je tedy Audi A3 příbuzná se Škodou Octavií.

Ceny, výbava, data • Audi A3 Sportback • Audi A3 Sedan • Test Audi A3 Sportback 30 TDI S line

Doporučujeme

Články odjinud