Alfa Romeo 166: luxusní sportovec (megatest)

Alfa Romeo 166: luxusní sportovec (megatest)

Kapitoly článku:


Kdo hledá, najde

Palubní počítač zobrazuje standardní údaje jako průměrnou rychlost, spotřebu, dojezd atd. Na údaje o spotřebě se bohužel nelze příliš spoléhat, poněvadž reálná spotřeba je někdy až o dva litry vyšší. Rozlišení barevného displeje je vynikající, což ale zpočátku příliš nedoceníte. Více než barvy vás bude totiž zajímat uspořádání údajů na displeji. To je poměrně chaotické, takže budete mít chvíli potíže s orientací.

     
Hlavní displej je vcelku přehledný. -- Problémy s orientací nastanou později... 

   
Audio systém disponuje pokročilým equalizérem -- Klimatizace běžela v parných letních
dnech naplno. -- Zelené podsvícení nedráždí oči

Jakmile se zorientujete a zjistíte, kde ten či onen údaj naleznete, začne vás možná trápit umístění displeje. Displej je totiž posazen celkem nízko. Abyste na displeji požadovaný údaj našli, musíte se na něho chvíli dívat. Konkrétně při jízdě to odvádí pozornost od dění na vozovce, což není zrovna příjemné a už vůbec ne bezpečné.

Vítejte na koncertě

Součástí výbavy vozu byl také integrovaný audiosystém s měničem na 6 CD, DSP a  deseti reproduktory. Zvuk linoucí se z reproduktorů vydá v závislosti na tom, co posloucháte, za hlasitou diskotéku nebo honosnou koncertní síň. Nastavení audiosystému vykazuje široký stupeň individualizace, možnosti nastavení se v podstatě neliší od toho, co nabídne kvalitní domácí Hi-Fi soustava (pokročilý equalizér, funkce opakování, shuffe atd).

   
Užitných odkládacích prostor Alfa Romeo 166 mnoho nenabízí. Schránek naleznete několik,
většina z nich ale stačí tak na peněženku -- Čestnou výjimkou budiž schránka na straně
spolujezdce. -- Tlačítko na otevírání víka zavazadlového prostoru je ukryto ve schránce
na straně spolujezdce

     
Největší schránka (na spolujezdcově straně) -- Schránka pro pasažéry na zadních
sedadlech -- Kulaté reproduktory dotváří luxusní charakter interiéru 

 
Dvoudílné světlo pro řidiče a spolujezdce

   
Řidič (kuřák) odklepává cigaretu do osvětleného popelníku

   
Sluneční clony schovávají zrcátka. Aby na sebe řidič i spolujezdec lépe viděli, má každý k
dispozi malé světýlko

   
Výdechy ventilace směřují také na zadní sedadla -- Popelník v zadních dveřích je opravdu
jen na popel -- Světýlko nad zadními dveřmi

Užitných odkládacích prostor v automobilu mnoho nenajdete. Mělká schránka v horní části palubní desky pojme ztěží peněženku s doklady, lépe je na tom osvětlená schránka na straně spolujezdce. Odkládací prostory ve dveřích také rozměry nevynikají. Výplně dveří působí sice efektně, jsou ale až příliš tlusté, takže pro odloženou ruku mnoho místa nezbývá. Praktická loketní opěrka ukrývá schránku na menší předměty.

Stěrače (ne)stírají

Nepříjemné překvapení mně připravila testovaná Alfa Romeo 166 na dálnici mezi Brnem a Prahou. Nad krajinou se stáhla mračna a začal padat hustý déšť. Stěrače, kterými byl vybaven testovaný vůz, se s podivným skřípěním pohybovaly ze strany na stranu, aniž by stíraly vodu, která stékala v proudech po čelním skle. Na chvíli jsem byl nucen téměř zastavit, abych nenarazil do vozu přede mnou (neviděl jsem téměř nic). Stejně „příjemným“ překvapením byl také dešťový senzor, který v největším lijáku stěrače několikrát zastavil, takže voda zalila celé čelní sklo (v té době už stěrače vodu odváděly, vrzání neustalo).

Alfa Romeo

Alfa Romeo je sportovní značka koncernu FCA. Její vozy charakterizuje osobitý design, živé motory a vynikající podvozky.

Společnost byla založena v roce 1910 jako A.L.F.A, své současné jméno získala v roce 1920. Součástí Fiat Group se stala v roce 1986, od roku 2021 patří do skuoiny Stellantis.

Přehled modelů: Alfa Romeo MiTo • Alfa Romeo Giulietta • Alfa Romeo 4C • Alfa Romeo 4C Spider • Alfa Romeo Stelvio • Alfa Romeo Giulia

Doporučujeme

Články odjinud