Většina z nás příliš neřeší, co před jízdou a za volantem jíme. Seat nyní přichází s několika radami, které se hodí právě k dlouhým prázdninovým cestám v autě.
Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu a mnoho lidí podniká dlouhé cesty autem. A přestože se může zdát sbalený řízek s chlebem jako neporazitelný evergreen stravování při cestě k moři, Seat nyní řidičům dává pár užitečných rad, jak si během cestování nejlépe zajistit energii, aniž byste za volantem upadli do takzvaného „schnitzel-kóma“.
Požití nevhodných potravin může způsobit právě ospalost, únavu, pocity úzkosti nebo poruchy trávení. To má pak negativní vliv na koncentraci řidiče, což výrazně zvyšuje riziko nehody. Řízení je aktivitou, při níž se spálí 1000 až 1350 kcal za den. Je tedy porovnatelné s odpočinkem. Řidič proto nepotřebuje přijímat velká množství jídla.
Dr. Mari Carmen López ze zdravotního střediska Seatu tedy uvádí, že při cestování stačí 2000 až 2500 kcal za den. Přitom by mělo jít o malé porce v pravidelných intervalech. „Dělejte časté zastávky a jezte malé porce. Po hlavním jídle se vydejte na patnáctiminutovou procházku, nebo si zdřímněte, abyste si vyčistili mysl,“ říká López.
Co tedy patří mezi nevhodné potraviny? Smažená, kořeněná jídla a omáčky se mohou stát překážkou bezpečné jízdy z pochopitelných důvodů. Za volantem je také nejlepší vyhnout se rýži, luštěninám a těstovinám, způsobujícím nadýmání. Citrusy, cibule a rajčata jsou sice zdravými potravinami, ale pokud jich sníte příliš mnoho, mohou způsobit reflux žaludečních kyselin. Níže pak López uvádí ideální menu pro cestování autem.
Nejdůležitějším „palivem“ řidiče je ale samozřejmě voda. Studie z Velké Británie přišla s výsledkem, že řidiči, kteří nejsou dostatečně hydratovaní, se dopouštějí stejných chyb jako řidiči s 0,8 promile alkoholu v krvi. Dehydratace je přirozeně častým jevem právě během letních veder. Nejlepší je čistá voda, ale může být také smíchána s ovocnou šťávou nebo nealkoholickými nápoji.
Je vůbec povolené za jízdy pít a jíst? Pravidla silničního provozu to ve většině evropských zemích výslovně nezakazují. Obě činnosti však mohou rozptylovat pozornost a omezovat volnost pohybu. Proto je nejlepší tyto činnosti provádět na odpočívadlech, kde si navíc i protáhnete tělo. Například ve Španělsku ale může být jedení za volantem pokutováno až do výše 200 eur, ve Velké Británii pak až 100 liber a tři body k tomu.
Ideální menu pro řidiče podle Dr. López
Snídaně: dva plátky toastového chleba s vařenou šunkou nebo sýrem
ovoce
káva nebo čaj
Svačina: vegetariánský sendvič a voda
Oběd: salát
grilované nebo pečené maso či ryba
ovoce
voda a káva nebo čaj
Svačina: ovoce, jogurt a voda