2 testy v 1: Opel Vectra GTS s motory 2.2 DTI a 3.2 V6 (video)

2 testy v 1: Opel Vectra GTS s motory 2.2 DTI a 3.2 V6 (video)

Kapitoly článku:


Výjimečný motor

Šestiválec, který je hlavním odlišovacím znakem GTS od „obyčejné“ Vectry, pochází z Chevroletu Corvette. Americká část rodiny GM postupuje při konstrukci podle trochu jiných kritérií než evropská, takže motor je velmi výkonný, ale také žíznivý. Zdvihový objem 3197 cm3, výkon 155 kW/211 k, točivý moment 300 Nm. To je základní charakteristika podélně uloženého agregátu V6. Je tedy samozřejmě velice pružný, rozjíždí se už od 1000 ot/min.
 
Spojen je s pětistupňovou samočinnou převodovkou s možností sekvenčního řazení. Na rozdíl od jiných podobných systémů manuální řazení funguje výrazně, i když samozřejmě při podtočení motoru sám řadí dolů, při zastavení až na jedničku. I při užití sekvence funguje funkce kick-down.
 
Díky výkonovým parametrům je motor nejen pružný, ale i velmi dynamický. Udávané největší rychlosti 210 km/h se blíží velmi těsně (orientačně jsme naměřili 208). Problém je samozřejmě spotřeba. Bez obtíží se vyšplhá na 15 l/100 km, dokonce jsme v namáhavém režimu naměřili podle počítače i 18,3 l/100 km. Ve městě jede Vectra GTS za 12 - 13 litrů, na běžné silnici a za velké snaze se podaří hrozivou hranici snížit k desítce, ale to už je opravdu při velkém snažení. Je samozřejmé, že takový motor si žádá své. Za to se odměňuje vynikající dynamikou a když zapomeneme na peněženku, tak i nádherným pocitem z jízdy.

 
Nejpozoruhodnější část vectry GTS, víc než třílitrový motor. --- Kufr se dá
odjistit tlačítkem zevnitř, ale konečná fáze otevření je buď na tlačítku
na víku nebo klíči. V obou případech se nelze vyvarovat pořádnému umazání.

Chytrý podvozek

Už v předchozím testu Vectry jsme konstatovali, že podvozek funguje výborně. Že má svou zvláštnost v jakési snaze o přetáčivost, která se ale nemění ve skutečnost. Jen takovým náznakem záď ubíhá a o to lépe vůz zatáčí. Pérování je pochopitelně spíše měkčí, jinak to snad u vozidla s hmotností přes jednu a půl tuny nejde.

Sériovým prvkem výbavy je systém ESP (elektronický stabilizační systém) a TCS (protiskluzový systém), ale na rozdíl od některých jiných vozidel nejde vypnout. Opel Vectra GTS splňuje nejvyšší nároky na rychlý, pohodlný a snadno ovladatelný automobil. Problematická je spotřeba paliva, ale někde se prostě energie brát musí. Jakousi útěchou může být, že do nádrže můžeme s klidem nalít benziny 91, 95 nebo 98 oktanů. Počítač sám oktanové číslo vyhodnotí a přizpůsobí mu svůj režim.


Hlavové airbagy ve výbavě nescházejí

Opel

Němec Adam Opel založil svou společnost už v roce 1862. Od roku 1899 v ní začal vyrábet automobily a v roce 1914 se stal největším německým výrobcem.

V letech 1929–1931 se vlastníkem Opelu stal General Motors. Od roku 2017 byl Opel dceřinou společností koncernu Groupe PSA, od roku 2021 patří do skupiny Stellantis.

Opel Astra • Opel Corsa • Opel Crossland X • Opel Grandland X • Opel Mokka • Opel Zafira • Opel Combo • Insignia Country Tourer • Insignia GSi

Doporučujeme

Články odjinud