2 testy v 1: Opel Vectra GTS s motory 2.2 DTI a 3.2 V6 (video)

2 testy v 1: Opel Vectra GTS s motory 2.2 DTI a 3.2 V6 (video)

Kapitoly článku:


Dílenské zpracování

Atraktivnímu zevnějšku by měl odpovídat i vnitřek vozu. Bohužel tomu tak v tomto případě není. Je snad až příliš ponurý, ale zato dobře dílensky zpracovaný. Ve voze nikde nic nevrže ani neskřípe, vše se výborně a lehce ovládá. Příjemná jsou především přední sedadla, která mají výrazné boční vedení a v zatáčkách perfektně obejmou tělo. Ačkoli se jedná o sportovní vůz, nabízí dostatek prostoru i jako rodinný automobil. I v zadní části vozu je totiž dostatek místa a cestující na zadních sedadlech se rozhodně nebudou cítit stísněně. Pokud nahlédneme za zadní sedadla, najdeme zde prostor, který tohoto „sporťáka“ ještě více pasuje do pozice rodinného sportovního vozu - vždyť zavazadlový prostor o objemu rovných 500 l snad mluví za vše a lze mu odpustit i do něj zasahující výztuhy mezi podběhy, které zlepšují tuhost karoserie.

     

Nafta je v kurzu

Také na „opačném konci“ nebude určitě nikdo zklamán, protože je opravdu z čeho vybírat. „Nejslabší“ základ tvoří motor o objemu 1.8 l s výkonem 90 kW/122 k, další v nabídce je čtyřválec 2.2 se 108 kW/147 k. Vrcholem benzínových motorů je šestiválec 3.2 l, jehož největší výkon 155 kW/211 k mluví za vše. Podle posledních informací bude v nabídce pro Vectru GTS i “dvoulitr“ s výkonem 129 kW/175 k, který by měl obohatit již tak pestrou paletu motorů.

Na své si u Opelu v případě GTS přijdou i vyznavači nafty. Zde se nabídka omezuje pouze na jeden jediný motor, ale volba byla jistě pečlivě zvážena. Nebude sice poskytovat tolik adrenalinu jako nejsilnější benzinový agregát, ale určitě zákazníky potěší svými výkony i spotřebou. Jedná se o přeplňovaný vznětový čtyřválec 2.2 DTI řady ECOTEC. Tím byl také vybaven testovaný automobil.

 

Motor se pyšní následujícími charakteristikami: výkon 92 kW/125 k, přímé vstřikování paliva, turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek a dva protiběžné vyvažovací hřídele. To vše napomáhá ke kroutícímu momentu 280 Nm, který je k dispozici od 1500 až do 2750 ot/min. Zpočátku se vám může zdát, že tento motor je příliš vlažný, ale pokud trochu víc sešlápnete plynový pedál, zjistíte, že 125 koní dokáže vůz těžký 1390 kg s rozměry 4596 x 798 x 1460 mm rozhýbat na maximální rychlost až 210 km/hod. Navíc zrychlení z 0 na 100 km/hod mu trvá zhruba 11 sekund a to vše s průměrnou spotřebou 7,5 l nafty za celý test s jízdou převážně po městě.

Dynamika tohoto motoru se projeví převážně při rychlém sešlápnutí plynu, ale s tím samozřejmě roste i spotřeba paliva. Na druhou stranu díky velkému točivému momentu nemusíte často řadit (s manuální pětistupňovou převodovkou) a díky hospodárnému provozu se s tímto vozem dá ujet třeba i 1000 km na jedno natankování.

   

Nová Vectra by měla být příkladem nového trendu automobilky Opel, kterým chce tato značka nově definovat pojmy jako jsou  kvalita, kreativita, přizpůsobivost, dynamičnost a praktičnost. To jsou slova Dr. Uhlanda Burkarta, ředitele automobilky Opel, zodpovědného za prodej a servisní služby. Jak se jí to daří, už musí posoudit zákazníci. Každopádně už nyní můžeme klidně říci, že nová Vectra GTS 2.2 DTI skvěle naplňuje slogan: „Opel. Svěží myšlenky. Lepší auta.“

Opel

Němec Adam Opel založil svou společnost už v roce 1862. Od roku 1899 v ní začal vyrábet automobily a v roce 1914 se stal největším německým výrobcem.

V letech 1929–1931 se vlastníkem Opelu stal General Motors. Od roku 2017 byl Opel dceřinou společností koncernu Groupe PSA, od roku 2021 patří do skupiny Stellantis.

Opel Astra • Opel Corsa • Opel Crossland X • Opel Grandland X • Opel Mokka • Opel Zafira • Opel Combo • Insignia Country Tourer • Insignia GSi

Doporučujeme

Články odjinud