56
Fotogalerie

VW Tiguan 2.0 BiTDI: Podívejte se, jak zrychluje a co umí s telefonem

Kapitoly článku:


Co dokáže s telefonem? 

Kromě vrcholné naftové jednotky nám Volkswagen představil také několik různých systémů nabízejících různou konektivitu. Ledasco už známe z dřívější doby, pokud byste si to chtěli připomenout, můžeme nabídnout video z testu VW Passat, který mají na svědomí kolegové z Mobilmania.cz. Automobilka ale přidala několik novinek. 

Tiguan teď můžete díky systému Car-Net propojit s chytrým telefonem a na dálku sledovat polohu automobilu, stav paliva, dojezd, můžete si zkontrolovat, zda jsou všechny dveře zavřené a zda je vůz uzamčen.

_DSC2114.jpg_DSC2115.jpg_DSC2116.jpg_DSC2117.jpg_DSC2118.jpg_DSC2119.jpg
Systém Car-Net vám umožní propojit auto s chytrým telefonem, na dálku sledovat jeho polohu, stav paliva, údaje o různých jízdách nebo budete na telefon dostávat upozornění, když vůz překročí vámi stanovený rychlostní limit

Zajímavou funkcí je rovněž možnost nastavení rychlostního limitu, což se dělá přes portál systému Car-Net. Ve chvíli, kdy vaše auto zadaný limit překročí, přijde vám na telefon zpráva, která vás na danou skutečnost upozorní. Hodí se to třeba tehdy, když vůz někomu zapůjčíte a chcete, aby se s ním nejezdilo moc rychle. Podobně funguje druhé upozornění, kdy pro změnu nastavíte oblast, kde se má vůz pohybovat. Opět, když váš Tiguan tuto oblast opustí, přijde vám na telefon zpráva. 

Třešničkou na dortu je možnost dálkově aktivovat blinkry vozu, případně zapnout klakson (zatroubí pětkrát). Toto má sloužit jako pomůcka ve chvílích, kdy bloudíte někde po parkovišti a nemůžete vůz najít. Abyste ale danou funkci mohli využít, musí být váš vůz ve vzdálenosti do 100 m (to abyste nemohli někomu, kdo zrovna jezdí ve vašem autě, provádět dálkové zlomyslné žerty). Vůz také musí mít zavřené dveře a nikdo v něm nesmí sedět. Pak stačí na mobilu kliknout na tlačítko „blikání“, případně „houkání a blikání“, chvíli se nic neděje, následně se vůz rozbliká. 

_DSC2131.jpg_DSC2132.jpg_DSC2134.jpg_DSC2135.jpg_DSC2139.jpg_DSC2143.jpg
Přes telefon také uvidíte, zda máte špatně zavřené dveře, kde váš vůz stojí a na dálku lze za určitých podmínek aktivovat i klakson nebo blinkry 

Tyto dva úkony jsou prozatím jediné funkce, které můžete aktivovat dálkově přes mobilní telefon. Příští rok by ale měla přijít další, kdy bude možné přes telefon vůz odemknout.

Součástí systému Car-Net je i funkce Security & Service. Díky tomu, že je přímo v autě ukrytá další SIM karta, lze se za pomoci stisknutí jednoho tlačítka na stropě snadno dovolat do vašeho servisu, případně využít tlačítko nouze, které zavolá na linku 112. Vůz také bude posílat automaticky své údaje do vámi zvoleného servisu, takže když se objeví nějaký technický problém, majitel se nemusí o nic starat, protože servis to bude vědět, majitele kontaktuje a domluví řešení. 

Zájemci mohou rovněž využít systémy AndroidAuto, Apple CarPlay nebo MirrorLink, případně ještě také Media Control, kdy telefon (nebo tablet) připojíte k automobilu přes WiFi a následně přes něj můžete ovládat navigaci nebo audiosystém. Stejný systém pak umožňuje taktéž promítnutí obrazu třeba z GoPro kamery na hlavním displeji multimediálního systému. 

_DSC2122.jpg_DSC2123.jpg_DSC2124.jpg_DSC2125.jpg_DSC2126.jpg_DSC2127.jpg_DSC2128.jpg_DSC2120.jpg

Volkswagen

Volkswagen je německá automobilka, vedoucí člen Volkswagen Group. Vznikla v roce 1937. Začala vyvíjet předchůdce slavného „Brouka“, plná výroba se ale rozběhla až po válce. Název značky Volkswagen znamená v překladu lidový vůz.

Volkswagen Golf • Volkswagen Passat • Volkswagen Touran • Volkswagen Touareg • Volkswagen Polo • Volkswagen up! • Volkswagen e-up! • Volkswagen T-Roc • Volkswagen T-Cross • Volkswagen Tiguan • Volkswagen Sharan • Volkswagen ID.3

Doporučujeme

Články odjinud