81
Fotogalerie

Volkswagen Touran: Prodloužený Sportsvan dorazil na český trh

Kapitoly článku:


Pět motorů plus jeden navíc

Zájemci mohou vybírat z nabídky dvou benzinových jednotek (1.2 TSI, 81 kW/110 k a 1.4 TSI, 110 kW/150 k), respektive dvou naftových čtyřválců o objemu 1,6 litru (81 kW/110 k) a 2,0 litru (110 kW/150 k). Tím to ale nekončí, přestože v oficiálním ceníku už nic dalšího nenajdete. Volkswagen ještě dělá Touran s motorem 1.8 TSI, který se na českém trhu sice nekomunikuje, ale pokud budete mít zájem, lze udělat individuální objednávku. Později dorazí ještě také motor 2.0 TDI naladěným na 140 kW (190 k), který bude zároveň vrcholnou variantou.

Já jsem měl na prvních pár desítek kilometrů k dispozici základní diesel s manuální převodovkou. A když říkám „prvních pár desítek kilometrů“, pak tím myslím opravdu první kilometry, které to konkrétní auto najelo. Když jsem usedl za volant, na displeji svítil údaj 8 najetých kilometrů. Takže rovnou můžeme z případného hodnocení vypustit zmínky o poměrně hrubém chodu motoru a relativně vyšší hlučnosti ve vysokých otáčkách. Tahle naftová šestnáctistovka byla totálně syrová.

_DSC0335.jpg_DSC0346.jpg_DSC0341.jpg

Pocitově nemá motor 1.6 TDI s dynamikou u nezatíženého auta velké problémy, ale údaj o zrychlení z nuly na 100 km/h za 11,9 s napovídá, že to s dynamikou ve vyšších rychlostech nebude žádná velká sláva. Pro normální cestování motor ovšem postačí. Spotřeba by se v kombinovaném cyklu měla pohybovat pod pěti litry nafty na sto kilometrů. Samozřejmostí je přítomnost systému vstřikování močoviny.

Nový Touran jezdí velmi sympaticky. Podvozek si s rychlými zatáčkami ví rady, i když se karoserie naklání, řízení sice není moc tuhé, ale je příjemně strmé a citlivé. Trochu zklamáním je méně přesná manuální převodovka a přece jen hlučnější podvozek při jízdě po nerovném povrchu. Naopak na kvalitních silnicích je v Touranu příkladné ticho.

První kilometry mi ale připravily ještě jedno zklamání - pazvuky v interiéru. Nejde o nic zásadního, ale jsou tam a podle toho, jak si pamatuji Golf nebo Sportsvan jsem čekal, že se zde žádné takové věci konat nebudou. Uvidíme, jaký bude dojem při klasickém testu.

_DSC0369.jpg_DSC0344.jpg
Jízdní vlastnosti vypadají velmi slibně. Touran ale není úplně stoprocentní při jízdě na nerovném povrchu

Pár bonusů k dobru

Touran může mít velké množství příplatkové výbavy a několik zajímavých vychytávek. Za zmínku stojí třeba asistent couvání s přívěsem, Wi-Fi hotspot, diodová hlavní světla nebo systém, který vám bezdrátově propojí kameru GoPro s multimediálním systémem a na centrální obrazovku pak přenáší video. Využít tuto věc můžete třeba ke sledování dětí v zadní řadě sedadel a hlavně při couvání s přívěsem, když kameru umístíte na přívěs. Video se přenáší do rychlosti 7 km/h, při vyšší rychlosti už začne kamera posílat pouze fotky.

Zájemci dostanou také třeba ambientní osvětlení, obrovské střešní okno (má 1,34 m2) nebo elektronický zesilovač hlasu, kdy jsou v autě rozmístěny mikrofony, které snímají hlas například řidiče a systém pouští zvuk do zadních reproduktorů tak, aby se všichni mohli vesele bavit.

Cena?

Nový Touran se nabízí na českém trhu ve výbavách Comfotline a Highline. Nejlevnější benzinová varianta s motorem 1.2 TSI vyjde na 555 900 Kč, nejdostupnější naftové provedení 1.6 TDI BMT stojí 615 900 Kč. Jen pro srovnání, o trochu kratší Golf Sportsvan stojí se stejným benzinovým motorem 477 900 Kč a za provedení 1.6 TDI u něj zaplatíte 537 900 Kč.

Touran třetí generace je praktický, prostorný a celkově velmi připomíná právě Golf Sportsvan. Akorát má větší zavazadelník a může mít třetí řadu sedadel. Uvidíme, jak se novince na českém trhu povede. Přijetí zákazníků je údajně velmi pozitivní, což se takhle po prvních ujetých kilometrech zdá jako bez problému pochopitelné. 

_DSC0368.jpg_DSC0371.jpg

Volkswagen

Volkswagen je německá automobilka, vedoucí člen Volkswagen Group. Vznikla v roce 1937. Začala vyvíjet předchůdce slavného „Brouka“, plná výroba se ale rozběhla až po válce. Název značky Volkswagen znamená v překladu lidový vůz.

Volkswagen Golf • Volkswagen Passat • Volkswagen Touran • Volkswagen Touareg • Volkswagen Polo • Volkswagen up! • Volkswagen e-up! • Volkswagen T-Roc • Volkswagen T-Cross • Volkswagen Tiguan • Volkswagen Sharan • Volkswagen ID.3

Doporučujeme

Články odjinud