49
Fotogalerie

Test Volkswagen Golf R: Nadgolf

Kapitoly článku:


Dobré je, že dnes už se i Golf R vejde do milionové hranice. V ceníku najdete částku 985 900 Kč za pětidveřový Golf s převodovkou DSG. Třídveřový model s manuálem začíná na 907 900 Kč. Z určitého pohledu je to skvělá koupě. Tři sta koní, pohon všech kol, nevšední dynamické schopnosti a ještě k tomu v praktické karoserii hatchbacku, to si před několika málo lety neuměl za tyhle peníze nikdo představit.

Jenže před několika málo lety si nikdo neuměl představit ani to, že Golf GTI bude tak dobrý, jak je dnes, a přitom bude stát jen 653 900 Kč. Takže jsme tam, kde jsme byli.

Volkswagen Golf R 21.jpgVolkswagen Golf R 22.jpgVolkswagen Golf R 26.jpgVolkswagen Golf R 29.jpgVolkswagen Golf R 30.jpgVolkswagen Golf R 28.jpg
Praktickými vlastnostmi Golf R nijak nezaostává za ostatními verzemi Golfu

Rozdíl mezi Golfem R a GTI na silnici je větší než v minulosti, ale stojí za čtyřicetiprocentní příplatek? Tu otázku si musíte zodpovědět každý sám. Pokud chcete jen pěkný, rychlý, řidičsky atraktivní Golf, patrně dospějete k závěru, že ne. Jestli ale hledáte rychlou a praktickou čtyřkolku, jejíž repertoár sahá od dálkových služebních cest po Nürburgring, fakt je, že za tyhle peníze vám nikdo jiný nic srovnatelného nenabídne.

A nemusíte se bát, že utratíte další statisíce za příplatkovou výbavu. Testovaný Golf R působil velmi honosným dojmem. Až jsem se divil, že při ceně 1 067 600 Kč byl konkrétní kus jen o 81 700 korun dražší než standardní „pětidvířko“ s DSG. Do této částky se přitom vešly adaptivní tlumiče, bi-xenony s LED diodami, asistent pro jízdu v pruzích, parkovací senzory vpředu i vzadu, šedá metalíza Limestone a dokonce i prodloužení záruky na čtyři roky nebo 80 000 km.

Přijatelný standard

Standardní výbava Golfu R je na poměry německých automobilek nezvykle bohatá. Ve Wolfsburgu možná usoudili, že přece jen nejsou úplně prémiová značka a mohli by tudíž projevit i trochu velkorysosti. Takže Golf R dostal ve standardu například Bluetooth, tempomat, LED zadní svítilny, loketní opěrku mezi sedadly, automatickou klimatizaci a další věci, za které musejí zájemci o běžnější verze Golfu připlácet.

Volkswagen Golf R 1.jpgVolkswagen Golf R 11.jpgVolkswagen Golf R 12.jpg
Zavazadelník má objem 343 litrů, stejně jako v jiných Golfech s pohonem všech kol

K tomu se samozřejmě připočítá stylotvorná výbava modelu R: 18palcová kola „Cádiz“, černé brzdové třmeny, sportovní sedadla s nastavitelnými bederními opěrkami vpředu, kovové pedály, sportovní multifunkční volant, černé čalounění stropu, dekorační lišty se vzorem „Carbon Touch“ nebo modré podsvícení, zmíněné v jedné z počátečních kapitol testu.

Pokud nebudete jezdit jen dlouhé trasy předpisovými rychlostmi, počítejte s tím, že spotřeba se pohybuje mezi deseti a dvaceti litry – v závislosti na hustotě provozu a vaší schopnosti odolávat nutkání pořád dokola zkoušet dynamické schopnosti Golfu R. 

Technické údaje: Volkswagen Golf R DSG

Rok
2014
Počet válců/ventilů na válec • rozvod
4/4 • DOHC
Typ motoru • zdvihový objem
zážehový • 1 984 cm3
Nejvyšší výkon
221 kW (300 koní)
Nejvyšší výkon při otáčkách
5 500 až 6 200 ot/min
Nejvyšší krouticí moment
380 Nm při 1 800 až 5 500 ot/min
Zrychlení z 0 na 100 km/h
4,9 s
Nejvyšší rychlost
250 km/h
Převodovka: způsob řazení • počet stupňů
dvouspojková • 6 stupňů
Zákl./max. objem zavazadlového prostoru
343 l • 1 233 l
Objem palivové nádrže
55 l
Hmotnost: provozní
1 495 kg
Prům. spotřeba: komb.
6,9 l/100 km
Rozměr pneumatik
225/40 R18
Rozměry: délka × šířka × výška
4 276 × 1 790 × 1 436 mm

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf je dlouholetým bestsellerem nižší střední třídy v Evropě. Oblibu si získal širokou nabídkou verzí, přívětivou ergonomií a solidními jízdními vlastnostmi. V současnosti je na trhu osmá generace Golfu.

Ceny, výbava, data • Test VW Golf 1.5 eTSI • Minitest VW Golf 2.0 TDI • VW Golf GTI První jízda • VW Golf Variant a Alltrack • VW Golf GTI vs. GTE

Doporučujeme

Články odjinud