58
Fotogalerie

Test Volkswagen Cross Caddy 2.0 TDI 4Motion: Povedené (skoro) SUV

Kapitoly článku:


S „caddynou“ ve městě?

Při jízdě po městě ale jisté kompromisy očekávejte, a to u nabízeného komfortu. Přece jen sedmnáctipalcová litá kola a nízké pneumatiky v kombinaci s tuhou zadní nápravou nejsou ideálním řešením. Ale na druhou stranu se pořád nejedná o tragédii. Jen je potřeba si zvyknout na houpání zadní části auta (zadní pružiny jsou poměrně měkké) a neschopnost pohltit ostré rázy od kol, což mají určitě na svědomí nízké pneumatiky.

Jenže když si na tyto menší nevýhody zvyknete, nebo když prostě musíte odvézt do města něco velkého, zjistíte, že zde existují i velmi praktické věci. Třeba zadní boční posuvné dveře. Ty jsou pro stísněné uličky přímo ideální. Nakonec ona ani zadní dvojice křídlových dveří není úplně k zahození. Ke svému nákladu i k posádce se dostanete relativně snadno i v místech, kde není prostoru na rozdávání.

caddy-12.jpgcaddy2-3.jpg
Boční posuvné dveře jsou velmi praktickou záležitostí, stejně jako dvojice křídlových dveří vzadu. K nákladu a posádce se vždy dostanete velmi snadno. 

Pro úplnost dodejme, že si dvoulitrový motor s výkonem 81 kW (110 k) řekne v městském provozu o 6,5 l/100 km. Tedy alespoň to sliboval palubní počítač. Na okresních komunikacích se při plynulé jízdě dostanete se spotřebou na pětilitrovou hranici.

Když to shrnu, je i nenaložené Caddy pro jízdu dobře použitelné auto, které možná něco málo ztrácí ve srovnání s klasickými SUV v oblasti komfortu, ale zas tak dramatický rozdíl to není. Jenže to jsme psali už v minulém testu. Na co tenkrát úplně nedošlo, to byl nákladový prostor a variabilita interiéru.

Pokud potřebujete opravdu hodně místa

Fakta hovoří jasně. Už základní objem zavazadlového prostoru 918 litrů bude jistě pro nejednoho zákazníka z kategorie snů. A teď si představte, co se stane, když vyndáte zadní sedadla a podíváte se na celkovou velikost za první řadou sedadel. Maximální objem zavazadelníku, tedy přesněji řečeno nákladového prostoru, má objem rovných 3200 litrů. To by mohlo stačit i pro opravdu náročné úkoly.

caddy-11.jpgcaddy-7.jpgcaddy2-4.jpgcaddy2.jpgcaddy2-2.jpgcaddy2-7.jpgcaddy2-8.jpg
Už základní objem zavazadelníku je více než dostatečný, ale zajímavé to začne být až tehdy, když dát pryč zadní sedadla. Výsledkem je velmi schopný stěhovák.  

Tím mým bylo odvézt rozloženou kuchyňskou linku. Po chvilce skládání jsme zjistili, že nám skříňky došly, takže už stačilo náklad jenom svázat k sobě, uchytit za připravená oka a mohli jsme vyrazit. Později jsem si vzal do ruky náš oblíbený laser, abych zjistil pár základních rozměrů nákladového prostoru. Vzhledem k naměřeným hodnotám se nelze divit tomu, jak snadno Caddy kuchyňskou linku zvládlo.

Auto má navíc (navzdory vyššímu podvozku) hodně nízkou nakládací hranu. Druhou řadu sedadel můžete překlopit vpřed, můžete ji ale také nechat na místě a pouze sklopit opěradlo, nebo naopak lze sedadla zcela demontovat. Jen se připravte na větší hmotnost dvousedadla.

Volkswagen Cross Caddy: Prostor pro náklad [cm]
Min. šířka ložné plochy 113
Max. šířka ložné plochy 113
Max. délka ložné plochy 94
Výška po plato  56
Výška náklad. otvoru 112
Výška nakládací hrany 56
Šířka nakládacího otvoru 114
Max. délka nákladu k přednímu sedadlu 214
Délka ložné plochy k zadním sedadlům překlopeným vpřed 139

Obě sedačky sice mají na vrchu sedáku připravená držadla pro přenášení, nicméně to chce především u dvojitého sedadla více síly. Sedačka je poměrně těžká. Manipulace ale jako taková a vycvaknutí z úchytů je záležitost na pár desítek sekund.

caddy.jpgcaddy-2.jpgcaddy2-5.jpg
Zadní sedadla můžete zcela vyndat, případně jen sklopit jejich opěradlo, nebo je překlopit vpřed. 

Cross Caddy si velmi rychle získalo mé sympatie, ale i zde lze najít místo ke kritice. Je například velká škoda, že na zadních sedadlech není více podélného místa. Pro hlavu i v příčném směru není co řešit, ale druhá řada by nemusela být tak blízko té první.

Níže v tabulce najdete přesná čísla, která se tentokrát týkají prostoru pro posádku. 

Volkswagen Cross Caddy: Prostor pro posádku [cm]
Šířka v úrovni loktů vpředu 148
Šířka v úrovni loktů vzadu  162
Prostor pro hlavu vpředu max 115
Prostor pro hlavu vzadu  112
Délka sedáku vpředu  50
Délka opěradla vpředu  61
Délka sedáku vzadu  45
Délka opěradla vzadu  66
ŠÍřka prostředního sedáku  63
Prostor pro nohy za 190 cm řidičem 20

Volkswagen

Volkswagen je německá automobilka, vedoucí člen Volkswagen Group. Vznikla v roce 1937. Začala vyvíjet předchůdce slavného „Brouka“, plná výroba se ale rozběhla až po válce. Název značky Volkswagen znamená v překladu lidový vůz.

Volkswagen Golf • Volkswagen Passat • Volkswagen Touran • Volkswagen Touareg • Volkswagen Polo • Volkswagen up! • Volkswagen e-up! • Volkswagen T-Roc • Volkswagen T-Cross • Volkswagen Tiguan • Volkswagen Sharan • Volkswagen ID.3

Doporučujeme

Články odjinud