94
Fotogalerie

Test Škoda Superb 2.0 TSI (206 kW) 4x4: Trochu limuzína, trochu Golf

Kapitoly článku:


Také design bude výhodou

Nemám moc rád podrobná vysvětlování designových kreací typu „kubistických trojúhelníků“ nebo světel z „českého křišťálu“, ale holým faktem je, že nový Superb vypadá opravdu dobře a rozhodně vypadá lépe, než druhá generace. Design nabídne pěkné detaily typu zmiňovaných světel, ale to nakonec není tím hlavním důvodem, proč se vám bude vůz líbit. Hlavním důvodem jsou totiž úplně jiné proporce.

skoda_suprb-72.jpgskoda_suprb-75.jpg
Delší rozvor náprav a kratší přední převis udělají své. Nové proporce autu vážně sluší. V rámci úspory výrobních nákladů se ale Superb musel rozloučit se systémem TwinDoor. Dnes už jde pouze o liftback

Auto má delší rozvor náprav (+ 80 mm), o 61 mm se zkrátil přední převis a karoserie je celkově širší. Zvětšoval se i rozchod kol vpředu o 39 mm a vzadu dokonce o 54 mm. Designéři dopřáli Superbu dynamickou siluetu, samozřejmostí jsou ostře řezané hrany typické pro všechny Škodovky z posledních let, vybírat můžete mezi disky ve velikosti 16-19 palců a k dispozici je čtrnáct barev karoserie. I mně se nový Superb velice líbí vlastně už od chvíle, kdy na internet předčasně unikly první fotky celého auta.

Tak nějak jsem očekával, že se budou během testu u auta srocovat davy zvědavých kolemjdoucích, že si budou auto fotit a prohlížet, jak se to dělo při testu nové Fabie, jenže to se nakonec nestalo. Dokonce jsem se setkal se situací typu „Tak kde máš ten Superb?“, „Vždyť jsi jel přímo kolem něj“, „Aha, jsem ho úplně přehlédl“.

Možná za to může relativně nenápadná hnědá, možná to je už až příliš dobře známá přední část, nebo kombinace obojího. V tomto směru mě Superb trochu zklamal, ale na faktu, že jde o vzhledově pěkné auto, které je (nejen) dle mého názoru hezčí než Passat, to nezmění vůbec nic.

skoda_suprb-15.jpgskoda_suprb-23.jpg
Superb nepřitahoval během testu takovou pozornost, jak jsme všichni čekali, ale to nic nemění na tom, že jde o designově povedený vůz, který je hezčí než Volkswagen Passat

V interiéru Octavia

No jo, jenže zajímavý design vás navnadí, ale když otevřete dveře, nic podobně zajímavého se nekoná. Ano, v předních dveřích jsou od druhé úrovně výbavy zmiňované deštníky (Superb má dva, Rolls-Royce jenom jeden, prostě luxus na entou), jenže nebýt bílých stupnic na přístrojovém štítu, snad ani nepoznáte, že nesedíte v Octavii. Stejný volant, stejný středový panel, známé ovladače... Jen toho prostoru kolem vás a hlavně za vámi je nějak více.

Je to dvojnásobná škoda u testované verze Laurin & Klement, o které se občas mluví jako o limuzíně. Pravda, Superb v některých ohledech limuzína je, ale zrovna interiér jako takový tím důvodem není. Kromě designu ve stylu Octavie zamrzí také pár lacinějších detailů typu loketní opěrky ve dveřích, která je potažená pouze jakýmsi měkčeným plastem (takže je prostě tvrdá) a třeba i na bocích středového tunelu, tedy v místech, kam dá Mazda CX-3 kožené čalounění, najdete i v této luxusní výbavě opět jenom plast.

skoda_suprb-65.jpgskoda_suprb-61.jpg
Interiér v mnoha ohledech připomíná Octavii, což je minimálně u prezidentské verze Superbu trochu škoda 

Jsem také zvědav na cenově dostupnější verze a jejich výplně dveří. Testované provedení je sice mělo potažené jakousi koženkou, ale vůbec bych se nedivil, kdyby dostupnější varianty byly kompletně plastové. Jako to je u Octavie.

Tahle menší kritika pak kontrastuje třeba s faktem, že čalounění odvětrávaných sedaček je vyráběno přímo pro Superb. Jak psal kolega Dalibor v prvních dojmech, technologie přerušovaného děrování je náročná, drahá a známá je spíše z modelů Bentley.

Subjektivně je interiér Superbu možná trochu zklamáním, ale když se dovnitř podíváte ještě jednou a učiníte tak objektivně, situace bude poněkud jiná. 

skoda_suprb-64.jpgskoda_suprb-81.jpg

Škoda

Škoda Auto je největší česká automobilka. Vychází ze společnosti Laurin & Klement založené v roce 1895, od roku 1990 je součástí skupiny Volkswagen Group.

Škoda Fabia • Škoda ScalaŠkoda Rapid • Škoda Octavia  Škoda Superb • Škoda Yeti • Škoda Kodiaq • Škoda Citigo • Škoda Kamiq • Škoda Karoq • Škoda Enyaq iV

Doporučujeme

Články odjinud