73
Fotogalerie

Test ojetiny: Škoda Octavia – evergreen

Kapitoly článku:


Zkoušený vůz

K redakčnímu testu jsme převzali vůz Škoda Octavia s motorem 1,6 MPi/75 kW a výbavovým stupněm Elegance. Metalizovaná barva poněkud připomínala jistý, nepříliš populární odstín dodávaný svého času na poslední vozy Škoda 120, nicméně Octavii poměrně sluší. Jelikož byl tento vůz vyroben v roce 2002, disponoval již naštěstí opět plnohodnotným zpětným zrcátkem na dveřích spolujezdce. K této škodovce byla přiložena servisní knížka, přičemž brněnské dealerství Automedia s.r.o., v jejímž servisu byla podle záznamů naposledy, potvrdilo, že mezi jejich údaji a stavem vozu a servisní knížky nejsou patrné žádné rozpory. ¨

Tato Octavia měla na svém tachometru po devíti letech provozu teprve 104 000 km, čemuž odpovídalo také opotřebení komponent interiéru a mechanických skupin. Její stav jsme hodnotili jako velmi dobrý, kromě drobných šrámů z provozu (např. na lemu levého předního blatníku) vůz podle všeho neprodělal žádnou vážnější havárii. Velkým problémem faceliftovaných verzí byl přední nárazník s nízkou spodní hranou, takže dnes v provozu potkáme auta bez deformací tohoto dílu jen výjimečně („náš“ vůz k těmto výjimkám patřil).

P1060129.JPG P1060106.JPG P1060077.JPG

Sedadlo řidiče nebylo prosezeno a věnec volantu byl jen lehce oleštěn ve své horní části, nicméně těsnění na sloupku B již tak dobře nevypadalo (většinou za to může uživatel).

 

Vůz:
Škoda Octavia 1,6 MPi/75 kW Elegance
Cena:
189 000 Kč
Rok výroby:
2002
Stav tachometru:
105 000 km
Další záznamy:
Nové v ČR
Servisní knížka:
Ano
 
 
Výbava
 
 
 
Posilovač řízení:
Ano
Airbagy:
2x
El. řízení podvozku:
ABS, ASR
Centrální zamykání:
Ano na DO
El. ovládání oken:
Ano, 4x, jednodotykové
El. ovládání zrcátek:
Ano, vč. vyhřívání
Čalounění:
Textil
Výškově stavitelné sedadlo řidiče:
Ano, man.
Stavitelný volant:
Ano, výškově i podélně
Zadní opěradla
Dělená a sklopná
Tempomat:
Ano
Klimatizace:
Ano, man.,
Autorádio:
Ano, neorig., s přehrávačem CD (nefunkční)
Přední mlhová světla:
Ano
Nárazníky v barvě vozu:
Ano
Litá kola:
Ano, orig.
Xenonové světlomety:
Ne
Palubní počítač:
Ano

Luxusní výbava? Nikoli

Ačkoli byla zkoušená Octavia I v prakticky nejvyšším výbavovém stupni (pokud nebereme v potaz vrcholný Laurin & Klement), žádným nadměrným komfortem zrovna nehýřila. Na druhou stranu je třeba připomenout, že před desíti lety byly nároky a zvyklosti uživatelů jinde než nyní, zvláště v nižší střední třídě tedy třeba absence koženého obšití volantu a řadicí páky tehdy nevadila. Přesto má řidič k dispozici třeba klimatizaci s manuální a přehlednou regulací, sklopnou loketní opěrku mezi předními sedadly, tempomat na levé páčce pod volantem, vyhřívání sedadel s reostatem nebo palubní počítač s projekcí údajů na malém displeji v otáčkoměru.

P1060122.JPG P1060113.JPG P1060114.JPG
P1060105.JPG P1060107.JPG P1060104.JPG

Ke komfortu ovládání a cestování dále přispívají dálkové centrální zamykání ve sklopném klíči, jednodotykové spouštění dveřních oken vpředu i vzadu, obě přední sedadla s výškovou regulací a stavitelnou tuhostí opěradel v oblasti bederní páteře nebo lampičky v předních dveřích. Přehlednosti rozvržení ovládacích a kontrolních prvků nelze nic vytknout, přístrojový štít je snadno čitelný, vnější osvětlení se aktivuje sdruženým přepínačem vlevo od volantu, ventilace na středové konzoli před řadicí pákou a ovládání oken a zámků v madle řidičových dveří. Vše je tam, kde to hledáte.

P1060116.JPG P1060124.JPG P1060125.JPG
P1060117.JPG P1060110.JPG

Odkládacích míst mnoho nenajdete, k mání jsou alespoň kapsy ve všech dveřích a plytká schránka před spolujezdcem. Obkladové a čalounické materiály zrovna kvalitním dojmem nepůsobí, k úrovni jejich zpracování ale nelze mít výhrad. Ani po dlouhých letech provozu ve voze nic nevrzalo.

P1060111.JPG P1060112.JPG P1060126.JPG

Škoda

Škoda Auto je největší česká automobilka. Vychází ze společnosti Laurin & Klement založené v roce 1895, od roku 1990 je součástí skupiny Volkswagen Group.

Škoda Fabia • Škoda ScalaŠkoda Rapid • Škoda Octavia  Škoda Superb • Škoda Yeti • Škoda Kodiaq • Škoda Citigo • Škoda Kamiq • Škoda Karoq • Škoda Enyaq iV

Doporučujeme

Články odjinud