68
Fotogalerie

Test Kia Sportage 1,7 CRDi Exclusive: čerstvé a zdařilé omlazení

Kapitoly článku:


Sportage v roce 2014

Modernizované provedení populárního SUV Kia Sportage, jež jsme nyní zkoušeli, se představilo teprve před několika týdny na autosalonu v Ženevě. Za pozornost stojí, že model Sportage je v současnosti nejprodávanějším vozem značky Kia v Evropě, jen za uplynulý rok se jich prodalo na 90 000, což mimochodem znamená nárůst oproti roku 2012 o více než 10 %. Na první pohled si všimneme zejména výraznější masky chladiče, jiných ráfků, upravených zadních svítilen (za příplatek z LED) a antény v populárním tvaru žraločí ploutve.

IMG_3682.JPGIMG_3696.JPGIMG_3751.JPG
Kia Sportage prošla drobnými změnami karoserie i interiéru, a to zvláště v lépe vybavených verzích

Interiér se dočkal hodnotnějším dojmem působících obkladových materiálů v horní části palubní desky a dveří. Střed přístrojového štítu může být nově osazen efektním barevným displejem s úhlopříčkou 4,2 palce pro zobrazování údajů palubního počítače. K dispozici jsou nyní audiosoustava Infinity od Harmanu s dotykovým displejem 4,3 palce (s navigací 7 palců), posilovač řízení Kia FlexSteer s trojicí provozních režimů nebo vyhřívaný volant. Řada z popsaných prvků je bohužel k mání pouze v nejvyšších verzích, resp. za příplatek.

Modifikacemi prošel také podvozek typové řady Kia Sportage. Přední pomocný rám je nově upevněn ke skeletu karoserie přes speciální lůžka, díky vložení hřídele jsou nyní přední poloosy symetrické a přepracované uložení převodovky lépe odolává tendencím k rezonování. Přední kola mají pro vláčnější charakteristiku a omezení sklonů k nedotáčivosti tenčí stabilizátor a měkčí horní lůžka, naopak zadní pružiny jsou tužší pro zajištění větší stability jízdy.

Přední kola mají zvětšený odklon a převodka řízení má o 4,5 % strmější převod, takže mezi krajními rejdy leží jen 2,7 otáček volantem, stabilizace ESC dostala nový program.

Nabídka verzí

Nová Kia Sportage je k dispozici ve výbavových stupních Active, Comfort a Exclusive, nicméně ani ten základní není vysloveně chudý. Nabízí sice pouze čelní airbagy, ale také manuální klimatizaci, elektrické ovládání předních oken, zrcátek a dálkový centrál, litá kola, rádio s CD, MP3 a vstupy USB a AUX, palubní počítač, výškově stavitelný volant i sedadlo řidiče, stabilizaci ESP nebo obzvláště užitečné středové loketní opěrky mezi předními i krajními zadními sedadly.

IMG_3687.JPGIMG_3684.JPGIMG_3697.JPG
Nejvyšší výbava Exclusice vyniká sedmnáctipalcovými litými ráfky a škálou chromovaných doplňků

Motory jsou pro Sportage dva zážehové a dva vznětové řadové čtyřválce, výhradně s přímým vstřikováním a pouze dieselů i s přeplňováním. Zážehové motory se dodávají ve verzích 1,6 GDI/99 kW a 2,0 GDI/122 kW, přičemž ten výkonnější může mít za příplatek 30 000 Kč pohon všech kol (standardně jsou poháněna kola přední nápravy). Vznětové jednotky figurují ve variantách 1,7 CRDI/85 kW a 2,0 CRDi/100 kW, přičemž ten větší lze v kombinaci s výbavou Exclusive dostat i ve verzi 135 kW. Modely s motory 2,0 CRDi mohou být kombinovány i pohonem všech kol a šestistupňovými samočinnými převodovkami.

Kromě již takřka legendární a řekněme specificky nastavené záruky na 7 let, nebo 150 000 km (první tři roky bez omezení km) nyní Kia nabízí k aktuálnímu provedení modelu Sportage i balíček Kia 777. V rámci něj má zákazník 7 let servisních prohlídek, 7 let asistenčních služeb a 7 let aktualizace mapových podkladů zdarma. Samozřejmostí je flexibilní leasing s volitelnou akontací i délkou splácení (od 12 do 48 měsíců), přičemž v závěru si zákazník může vůz nechat, pořídit si vůz nový, a nebo vozidlo odprodat dealerovi.

Kia

Nejstarší korejská automobilka Kia byla založena v roce 1944, automobily začala ale vyrábět až v roce 1974. Do společnosti po jejím bankrotu vstoupil v roce 1998 Hyundai.

Automobilka své vozy vyrábí i v továrnách v Česku a na Slovensku, mimo jiné i Kia Ceed.

Kia Picanto • Kia Rio •​ Kia Ceed •​ Kia Sportage •​ Kia Sorento •​ Kia Stonic •​ Kia e-Soul •​ Kia Niro

Doporučujeme

Články odjinud