121
Fotogalerie

Srovnání ojetin za 300 000 Kč: Ford Mondeo, Opel Insignia, VW Passat

Kapitoly článku:


Volkswagen Passat je solidní auto, které velmi dobře jezdí, je dobře postavené, pohodlné a kultivované, má promyšlenou ergonomii a nabídka na trhu ojetin je opravdu vysoká. Navíc z naší trojice působí bez diskuse nejmodernějším dojmem, zejména tato faceliftovaná verze.

Na straně mínusů stojí notoricky známé problémy se spolehlivostí motorů TSI a TDI PD, otázky nad spolehlivostí převodovek DSG, plno zanedbaných a stočených aut na trhu a jeho oblíbenost mezi zloději a podvodníky obecně.

Opel Insignia je určitě zajímavé auto po stránce designu. I když už trochu zastaralo, pořád vypadá atraktivně. Navíc pro Opel hovoří poměrně vysoká mechanická spolehlivost, paleta motorů, možnosti pohonu 4x4, nabídka silného šestiválce OPC a vysoká výbava nabízených aut na trhu. Drží si i cenu.

Jenže Opel Insignia trpí podprůměrnou kultivovaností, hlučnými vznětovými motory CDTI, ne zrovna komunikativním řízením, trochu zmatečnou ergonomií a problematickou elektronikou. Pocitově je v Insignii i málo místa a cestující vzadu brzy dostanou z malých oken klaustrofobii.

mondeo vs insignia vs passat (2).jpgmondeo vs insignia vs passat (115).jpgmondeo vs insignia vs passat (71).jpg
Autorovi testu nevoní Passat jako takový (jakkoli je to dobré auto) a s Opelem se mu nejezdí dost dobře na to, aby mu dal přednost před statisticky nejhorším ojetým Fordem. Vy to můžete samozřejmě vidět úplně jinak…

A jak je na tom Ford Mondeo? Statisticky je nejvíce poruchový a problematický, má nejméně kvalitní interiér a opticky velmi rychle zastaral. Pro Mondeo však hovoří především subjektivní dojmy z jízdy, je s ním jednoznačně nejlepší svezení z těchto tří aut. Navíc Ford nabízí i nejnižší oficiální ceny většiny originálních náhradních dílů. A je také nejlevnější na trhu ojetin, pokud srovnáváte podobné výbavy, výkony, najeté kilometry a roky výroby.

Jestli vám jde tedy především o jízdní vlastnosti a takový ten staromilský pocit z řízení, kupte si Ford Mondeo. Jinak ale vlastně s žádným z těchto tří aut nemůžete udělat velkou chybu. Musíte jen pečlivě vybírat, podstoupit důkladnou testovací jízdu, nechat auto prověřit a při sebemenších pochybnostech jít jinam. Výběr je dostatečně široký.

Ford Mondeo

Ford Mondeo si získal renomé vynikajícím chováním na silnici a v aktuální generaci rovněž obřím vnitřním prostorem. Ford přemýšlí o ukončení výroby tohoto modelu.

Ceny a výbava • Test Ford Mondeo Kombi 2.0 TDCi • Test Ford Mondeo 2.0 Hybrid iVCT • Modernizace

Doporučujeme

Články odjinud