19
Fotogalerie

Seat Leon FR: první jízdní dojmy

Kapitoly článku:


Naftové emoce

Na podruhé jsem sáhl po dieselu o výkonu 125 kW s převodovkou DSG. Dostatek koní a spousta točivého momentu pod kapotou znamenají rychlé svezení, a protože jde o diesel, tak i relativně nízkou spotřebou.

Také při druhé okruhové jízdě jsem musel ocenit kvality podvozku. Mnohem těžší dvoulitr totiž neznamená nějakou výraznější nedotáčivost oproti základní benzinové jedna-čtyřce. Velice mě překvapilo, jak dlouho je tohle auto neutrální, což platí jak pro lehký benzín, tak pro těžší diesel. Dvouspojkové DSG je už naprostá klasika. Jednoznačně stále patří mezi nejlepší automaty na trhu.

seat_leon_fr_05.JPGseat_leon_fr_10.JPG 
Novinek verze FR na karoserii mnoho nemá. Kromě písmenek "FR" poznáte sportovnější provedení například podle LED diod v zadních svítilnách.

Pro větší potěšení z jízdy můžete samozřejmě využít manuální režim a řadit buď voličem převodovky, nebo malinkatými pádly pod volantem. Škoda, že na přístrojovém štítu není v manuálním režimu nějaké velké číslo ukazující aktuální zařazenou rychlost. Pravda, tuhle informaci sice na displeji najdete, ale číslo je dost malé. 

Dostupný hot-hatch

Seat Leon coby kompromis mezi sériovým hatchbackem a ostrou Cuprou bude určitě pro spoustu lidí zajímavý. Díky tomu, že je v nabídce více motorů, mohou případní zájemci sáhnout přesně po tom, co považují výkonově za dostatečné a oproti obyčejným verzím získají citelně lepší jízdní vlastnosti. Nejde tedy pouze o nějaký designový paket typu Fabie Monte Carlo (ostatně mnoho designových novinek na autě nenajdete, proto ty nálepky „FR“ na představovacích autech).

Seat Leon FR - ceny
1.4 TSI (92 kW)434 900 Kč
1.8 TSI (118 kW)467 900 Kč
2.0 TSI DSG (155 kW)675 900 Kč
2.0 TDI (103 kW)497 900 Kč
2.0 TDI DSG (125 kW)629 900 Kč

První Leon FR startuje s cenou 434 900 Kč. Výčet výbavy obsažené za tuto sumu zahrnuje mimo jiné sedmnáctipalcová kola, sportovní podvozek, sportovní sedačky, pár prvků na karoserii navíc, zadní svítilny s technologií LED a především systém XDS suplující samosvorný diferenciál. Za nejvýkonnější Leon FR 2.0 TSI 155 kW si u Seatu naúčtují 675 900 Kč. Cenový odstup od ještě ostřejšího Leonu Cupra R je 70 000 Kč.

Seat

Seat byl založen v roce 1950 poté, co se španělská vláda a banky dohodly na spolupráci s Fiatem. První vůz Seat vznikl v roce 1953.

Spolupráce s Fiatem skončila v roce 1982, za čtyři roky do automobilky vlastnicky vstoupil Volkswagen.

Seat Ibiza • Seat Leon •​ Seat Alhambra •​ Seat Ateca •​ Seat Tarraco •​ Seat Arona

Doporučujeme

Články odjinud