20
Fotogalerie

Představení Mini Coyote: chytře proti radarům

Kapitoly článku:


Kdo s Coyotem jel před vámi?

Přístroj v případě detekování radaru libovolného typu zobrazuje na displeji maximální povolenou rychlost v daném místě a v případě překročení povolené rychlosti upozorňuje důraznějším zvukovým signálem. Tato funkce je nesporně příjemná pro všechny odpovědné řidiče, kteří za volantem koukají raději na silnici a ne na tachometr. Dostat svou rychlost do patřičných mezí vám tak Coyote dovolí bez ztráty kontaktu se silnicí, což nedovolí žádný jiný systém antiradary počínaje a navigací s POI databází častých nebo trvalých měření konče.

Zajímavou perličkou je funkce Průzkumník Coyote. Přístroj díky ní na displeji ukazuje, po jaké dálnici či rychlostní komunikaci se pohybujete a zobrazuje aktuální počet uživatelů Coyote, kteří daným místem projeli v poslední půlhodině před vámi. Zároveň ukazuje vzdálenost, která vás dělí od nejbližšího uživatele Coyote před vámi.

V takovém případě se můžete v podstatě spolehnout, že žádné hlášení znamená skutečně žádný problém, protože dříve projíždějící s puštěnými Mini Coyotem by o něm jistě dali vědět.

mini Coyote 15.jpg mini Coyote 16.jpg mini Coyote 07.jpg
Mini Coyote z obou stran --- Detail držáku pro možné uchycení v automobilu

Většina nastavení probíhá na webu

Přístroj se vyznačuje především svojí jednoduchostí. Coyote se ovládá pouze přes dvě tlačítka, která slouží k nahlášení radarů (to pokud je vaše rychlost vyšší než nulová) případně ke změně nastavení či vypnutí (to pokud stojíte na místé).

V samotném přístroji lze nastavit pouze hlasitost, jazyk a shlédnout sílů GPS/GSM signalů či zbývající procento energie v akumulátoru. To se zdá být trochu málo, jenže přístroj je stále online a tak jej lze i detailně parametrizovat přes GUI dostupnou na webu výrobce. Po přihlášení do systému (poprvé stačí pár dat z výrobního čísla a kódu přístroje, později si můžete zvolit vlastní jméno a heslo) můžete přístroj formou zatrhování parametrů vlastností vašeho přístroje náležitě inidividualizovat. Primárně se jedná o vzdálenost, v jaké má začít Mini Coyote reagovat na přítomnost jednotlivých typů radarů, o typ signalizace na to které hlášení a o způsob hlášení přítomnosti jiných uživatelů systému Coyote na téže trase.

Více o možnostech online nastavení prozradí přiložené screenshoty www rozhraní.

mobilni_radary.jpg osobni_nastaveni.jpg pruzkumnik.jpgstacionarni_radary.jpg
Možnosti webového nastavení chování Mini Coyote

Proti radarům jen legálně

Zásadní výhodou Mini Coyote je, že je naprosto legální. Není to rušička radarů a není to ani pasivní detektor, který sice funguje na podobném principu jako Mini Coyote, přesto je v mnoha zemích výslovně mimo zákon. Coyote je jen informační systém, policie tak nemá právo přístroj zabavit, jde o totéž co rádio či mobilní telefon. Můžete jej tak mít přístroj umístěný v autě (samozřejmě mimo zorné pole) a to nejen v ČR, ale i v zahraničí.

Z našeho úvodního představení můžeme zopakovat, že systém pochází z Francie, kde vám ve jménu fancouzského lidu zabaví i pasivní detektor, dají vám pokutu v řádu stovek euro a ještě vám pošlou účet za ekologickou likvidaci... A Mini Coyote zde bez problémů používá přes 60 000 řidičů.

mini Coyote 04.jpg mini Coyote 10.jpg mini Coyote 08.jpg
Základní menu --- Detail menu nastavení --- Obrazovka s hlášením radaru

Solidní cena

Doporučená prodejní cena přístroje v ČR je 7 900,- Kč. To se na první pohled vzhledem k jednoduchosti přístroje nezdá jako nějak zvlášť dobrá nabídka, ale na druhý už to vypadá o poznání lépe. V této částce je totiž zahrnut i měsíční paušál za připojení do databáze Coyote a neomezné GPRS datové služby na dobu 12 měsíců od prvního spuštění. Později vás provoz kojota bude stát 299,- Kč měsíčně. Přístroj tedy v podstatě stojí 4 300,- Kč + 3 600,- Kč činí roční poplatek za související služby.

Pokud si cenu 7 900 Kč za přístroj vč. SIM karty s ročním předplatným datových služeb srovnáte s cenou kvalitního pasivního detektoru (10-20 tisíc Kč), funkční rušičky laserových radarů (15-20 tisíc Kč) nebo kombinace kvalitní GPS navigace s POI databází častých či stálých měřeních (od 7 tisíc Kč výše), které všechny je, alespoň co do obrany před nežádoucím kontaktem s policií, schopen Mini Coyote nahradit, navíc je ve srovnaní s nimi zcela legální, nezdá se být jeho koupě špatným obchodem.

Pozn. pro slovenské čtenáře: Doporučená cena přístroje na Slovensku je 9 990,- Sk nebo 329,- € v ceně je opět zahrnutý roční poplatek za datové služby a po uplynutí 12 měsíců bude měsíční poplatek 11.90,- €.

Kojot ano, nebo ne?

Co říci závěrem? Přístroj má více pozitivních vlastností než negativních. To, co má dělat, zvládá velmi dobře a v klíčových momentech je až překvapivě precizní a spolehlivý. Je to navíc jediný legální systém jak se online informovat o aktuálním dění na silnici, v ČR žádný podobný systém zajištující online informace pro řidiče neexistuje.

Jediná nevýhoda toho přístroje jev současné době jeho malá rozšířenost mezi řidiči. To ale to může změnit každý z vás a udělat silnice pro řidiče zase o něco příjemnější...

V případě jakýchkoliv dotazů prosím napište do diskuze pokusím se na všechny odpovědět.


Za zapůjčení mini Coyote děkujeme obchodu SvětNavigace.cz ze sítě ShopNetwork.cz, ve kterém si tuto novinku můžete také zakoupit s dopravou zdarma do druhého dne od objednání.


 

Třikrát krátké video


Zapnutí a vypnutí přístroje
Nahlášení mobilního radaru
Upozornění na mobilní radar

Obsah balení, technické parametry

Přístroj je prodáván v krabičce a la iPod s českým návodem, nalepovacím držákem na sklo nebo palubní desku a nabíječkou přes USB port počítače či 12V zásuvky v autě.

mini Coyote 05.jpg mini Coyote 06.jpg
Detail obsahu balení

Technické údaje

- Poslední generace chipu Assisted GPS (TTFF, doba prvního urční polohy 5 až 30 vteřin)
- Komunikace se servery Coyote pomocí GPRS, v reálném čase
- Po připojení k serverům se všechny informace automaticky aktualizují
- Vlastní nastavení některých vlastností prostřednictvím internetové stránky www.coyotesystems.cz
- Upozornění prostřednictvím displeje OLED, diod LED a zvukové signalizace
- Upozornění na radar bere v úvahu úhel detekce kamery
- Mobilní kontroly: zobrazí čas, kdy byla přítomnost radaru poprvé zaznamenána
- Sdělení informace o mobilním radaru ostatním uživatelům za méně než jednu vteřinu
- Nebezpečné úseky: na základě informací o radarech skutečně zpozorovaných uživateli Coyote za poslední 3 měsíce
- Když se vozidlo blíží k radaru nebo nebezpečnému úseku, informace o překročení povolené rychlosti
- Uživatelé před vámi: ukazuje skutečný počet uživatelů, kteří daným místem projeli za poslední hodinu
- U zvukové signalizace lze volit mezi třemi stupni hlasitosti
- Zabudovaná nabíjecí baterie má průměrnou autonomii 10 hodin
- Baterii lze nabíjet pomocí 12V adaptéru do auta nebo pomocí PC USB portu
- Spotřeba: provoz 450 mA, nabíjení 300 mA (při 5V DC)
- Rozměry: 8,8 cm šířka - 5 cm výška - 2,5 cm hloubka
- Hmotnost: 87 gramů

 

Doporučujeme

Články odjinud