17
Fotogalerie

Chevrolet Trax – první jízdní dojmy

Kapitoly článku:


Za pět litrů

Pro začátek má Trax připravenou trojici motorů. Základem je benzinová jedna-šestka s maximálním výkonem 115 k a pětistupňovým manuálem. Výkonnější benzinovou alternativou je motor 1.4 Turbo (140 k) spojený s manuální převodovkou a pohonem všech kol. Kdo preferuje diesel, ten může sáhnout po jedna-sedmičce naladěné na 130 k. Tato motorizace je dostupná jak s pohonem předních kol, tak s pohonem 4x4. V případě předokolky lze ještě dále vybírat mezi manuální nebo automatickou převodovkou. Později nabídku rozšíří ještě 1.4 Turbo bez systému 4x4.

DSC_0889.JPGDSC_0891.JPG 
Naftové provedení zaujme především nízkou spotřebou. Běžně se dá jezdit mezi pěti a šesti litry.

Během prvních několika málo desítek kilometrů jsem vyzkoušel jak naftovou předokolku, tak benzinovou čtyřkolku. Diesel je možná trochu hlučnější, ale to mu zaručeně každý majitel rád odpustí v momentě, kdy přijde na téma spotřeby. Za relativně solidní dynamiku si Trax řekne o příděl pěti až šesti litrů nafty. Já jsem s ním jel na 30 km trase převážně po dálnici za 5,7 l/100 km a nijak jsem se nesnažil. Dostat se pod pět litrů nebude těžký úkol.

Jedna-čtyřka turbo je motor, který mě příliš neoslovil. Sice má relativně vysoký výkon, auto s ním nejede tak svižně, jak byste očekávali. Bohužel v tomto se Trax oproti Opelu Mokka vůbec neliší. Spotřeba se na stejné testovací trase pohybovala kolem osmi litrů. Systém start/stop je standardem pro všechny motory.

Ačkoliv se podle oficiálních informací naladění podvozku Chevroletu Trax neliší od Opelu Mokka, pocitově bych si odvážil s tím nesouhlasit. Když zavzpomínám na dříve testovanou Mokku, mohu s klidným svědomím říci, že Trax není tak uskákaný a podvozek lépe zvládá neduhy našich silnic. Jednoduše řečeno, je pohodlnější.

Od 329 900 Kč

Chevrolet Trax startuje na českém trhu se zaváděcí cenou 329 900 Kč za základní jedna-šestku a výbavu LS. Jen pro srovnání, Opel Mokka se stejným motorem začíná na částce 384 900 Kč. Za nejdostupnější čtyřkolku zaplatíte 434 900 Kč, první diesel lze pořídit od výbavy LT za 464 900 Kč. Mimochodem Chevrolet počítá s tím, že se poměr předokolek a čtyřkolek bude pohybovat kolem 50/50, později by se údajně měly čtyřkolky prodávat ještě více.

Chevrolet Trax vypadá lépe než Opel Mokka, podle prvních dojmů se zdá, že je také pohodlnější a určitě je aktuálně levnější. Automobilka od tohoto modelu očekává zajímavá prodejní čísla, respektive velký zájem ze strany zákazníků. Uvidíme, jaká nakonec bude praxe, Trax by ale každopádně zaujmout mohl.

Chevrolet

Chevrolet byl založen v roce 1911 v Detroitu. Od roku 1918 je součástí skupiny General Motors, kde byl v pozici konkurenta Fordu T.

V Evropě se pod značkou Chevrolet prodávají především vozy Daewoo. Značky Corvette a Cadillac jsou distribuovány odděleně.

Chevrolet Spark • Chevrolet Aveo • Chevrolet Cruze • Chevrolet Malibu • Chevrolet Trax

Doporučujeme

Články odjinud