Biopaliva: 7 mýtů a skutečnost

Biopaliva: 7 mýtů a skutečnost

Kapitoly článku:


4. NA VÝROBU BIOPALIV JE POTŘEBA VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ ENERGIE, NEŽ SE Z NÍ ZÍSKÁ.

Jaká je skutečnost? Výroba biopaliv je z pohledu energetické bilance vždy pozitivní, to znamená, že vždy více energie z biopaliv dostaneme, než do nich při výrobě vložíme.

Komentář: Jde o podobnou věc jako v předchozím případě. Někteří lidé tvrdí, že do výroby biopaliv musíme vložit větší množství energie, než se při jeho vlastním spálení získá. Energetická bilance biopaliv by tedy byla záporná a výroba biopaliv by byla holým nesmyslem a mrháním.  LCA analýza (více u bodu č. 3) nám však pomohla odhalit pravdu i zde a výsledkem je kladná energetická bilance i všech typů dnes používaných biopaliv.

Není to v některých případech žádný zázrak, někde, jako u bioetanolu z obilí to je o fous, ale při použití moderních výrobních postupů docházíme ke kladné bilanci vždy.

Metodou analýzy životního cyklu (LCA) byla průměrná energetická bilance u dnes nejvíce používaného biopaliva - bionafty stanovena 1 : 1,9. Na jeden díl energie vložené tedy připadají téměř dva díly energie získané a převedené do pohonu automobilu. U bioetanolu je to méně, ale poslední studie jasně prokazují pozitivní bilanci i u něj. Záleží pochopitelně na typu suroviny, ze které je biopalivo vyrobeno a technologii, která se přitom použije.

U biopaliv 2. generace, která jsou vyráběna nejmodernějšími postupy využívající maximální energetický potenciál zpracovávané biomasy mají tento poměr až 1:9!

To ovšem neznamená, že 1. generace biopaliv je na odpis – technologie se i u této generace významně vyvíjí a významné energetické úspory lze očekávat i v samotné zemědělské výrobě, která výrobě biopaliv předchází.
 

Doporučujeme

Články odjinud