13
Fotogalerie

5 technických řešení, které má Octavia RS jako první Škodovka


Škoda Octavia RS Performance Sound Generator

4. Performance Sound Generator

Moderní přeplňované motory, ať zážehové nebo vznětové, postrádají atraktivní zvuk. Turbodmychadlo totiž vyhlazuje proudění plynů. U běžných aut pro každodenní použití to může být i výhoda, ale v autech pro radost by chybějící akustický zážitek byl vážným hendikepem.

Automobilky volí různá řešení. BMW M5 „hraje“ zvuk motoru z reproduktorů audiosystému. Ford přivádí ryk sání speciálním potrubím do prostoru pro cestující (např. Focus 1.6 EcoBoost, Focus ST). Velmi podobné řešení najdete rovněž v aktuálním Porsche 911 a Panameře GTS.

Konstruktéři Audi použili hlavní výfukový tlumič modelu A6 3.0 TDI biturbo jako ozvučnici reproduktoru, což má tu přednost, že uměle vyvolané burácení neslyší jen posádka vozu, ale i okolí.

Škoda Auto zvolila pro Octavii RS nákladově efektivnější způsob, jak dopřát cestujícím zážitek ze sportovního zvuku. Na přední stěnu motorového prostoru pod kryt stěračů umístili konstruktéři elektromagnetický generátor kmitů na principu výstředníku. Ano, fakticky se jedná o vibrátor. Jeho řídicí jednotka v návaznosti na otáčkách motoru, poloze plynového pedálu a zvoleném jízdním režimu napodobuje zvuk sání otevřeného atmosférického motoru – bručivější u TDI, agresivnější u TSI.

Zvukové vibrace se do interiéru šíří prostřednictvím karoserie a předního skla.

Podle naší zkušenosti z Karpat systém s oficiálním pojmenováním Performance Sound Generator (generátor sportovního zvuku) při častém střídání rychlostí působí uvěřitelně, při jízdě konstantním tempem je však patrná nepřirozenost zvuku a monotónní vrčení navíc rychle unaví.

Naštěstí ho lze jednoduše potlačit, stačí na dotykové obrazovce zvolit jiný než sportovní režim jízdy. (Režim Sport řídí jen nastavení generátoru a samočinné převodovky, jejíž režimy lze ovšem ovládat i samostatně, takže o nic nepřijdete.) 

Škoda

Škoda Auto je největší česká automobilka. Vychází ze společnosti Laurin & Klement založené v roce 1895, od roku 1990 je součástí skupiny Volkswagen Group.

Škoda Fabia • Škoda ScalaŠkoda Rapid • Škoda Octavia  Škoda Superb • Škoda Yeti • Škoda Kodiaq • Škoda Citigo • Škoda Kamiq • Škoda Karoq • Škoda Enyaq iV

Doporučujeme

Články odjinud